Кошнички от парено тесто

 

От парено тесто (Pâte à choux)се приготвят различни вкусни печени и пържени закуски и предястия, както и торти и сладкиши. Различни страни претендират за авторство на това ефирно тесто, но и до ден днешен не е доказано къде е приготвено за първи път. Дали корените му са френски, италиански, иберийски или пък отомански съвсем не е ясно, тъй като от същото тесто се приготвят както италианските дзеполе и испанските чурос, еклери и профитероли, така и добре известните ни тулумби. Моето предложение е за симпатични кошнички, които могет да се напълнят със сладък или солен пълнеж.

Продукти:

250 мл вода
80 г масло
150 г брашно
на върха на чаена лъжичка сол
на върха на чаена лъжичка захар
4 яйца

 



Приготвяне:

* Кипнете в тенджерка водата, маслото, захарта и солта. Сипете наведнъж брашното и бъркайте енергично докато получите гладка и мека топка тесто. Оставете го за 15 минути да се охлади и прибавете едно по едно яйцата като бъркате с миксер (ползвайте само бъркалките за тежко тесто) или кухненски робот.

* Намажете добре с масло леглата на тавичка за мъфини. Във всяко сипете по 1 лъжичка от тестото и размажете с пръст по дъното и стените на тънък слой.

 



* Загрейте фурната на 180* и изпечете кошничките до зачервяване. Ако сложите по-дебел слой тесто ще получите по-високи кошнички. Ето и готовият изпечен вариант.

 



* Напълнете ги с пълнежи по ваше желание - солени или сладки. Ако ползвате кошничките само за солен пълнеж може да замените водата в тестото с равни части бяло вино и вода. Тестото можете да съхранявате няколко дена в хладилника. Да ви е сладко!

 

Tags: Предястия

  • Hits: 9422

Коментари   

Ваня
0
Здравей Йоли, тази е поредната твоя рецепта която правя. Всичко е било точно и вкусно. Сега пека кошничките, но незнам защо отвътре не останаха кухи каквито са твоите и както трябва да бъдат всъщност, а се изпълниха с тесто, къде е грешката ми
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Ваня! Трябва да са кухи, да. Това е най-нормално еклерово тесто. Може би при печенето има проблем? Знам ли, по-дълго ги печи и не отваряй вратата на фурната. Дано следващ път, ако решиш да опиташ се получат добре.
Отговор
Ваня
0
Благодаря за отговора, открих си грешката - при печенето на втората тава ги направих по-тънки и няма проблем. Явно първите не съм изстанила достатъчно тестото, ако някой друг реши да ги прави да го има впревид. Приятен уикенд.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.