Маслени фунийки със солен пълнеж

 

   Любимите на всички фунийки лесно могат да се превърнат в симпатични елхички. Поднесени като предястие или като парти-хапки, елхичките допълнително ще придадат празничност на трапезата ви. Вариантите за тестото са много, но аз предпочитам маслени, и то само с жълтъци. Текстурата е изключително нежна и крехка, а вкусът великолепен! Пълнежите са също многобройни. Просто погледнете какво имате в хладилника и направете смес, която на вас да ви хареса.

Все пак ще ви кажа с какво са пълнени моите фунийки, точна рецепта не е нужна. Няколко лъжици крем-сирене, малко чесън, лимонова кора, сол и черен пипер, магданоз и ситно накълцани рулца от раци. Крем-сиренето може да замените с рикота или маскарпоне, както и да добавите 1-2 с.л. майонеза.

Ето и рецептата за тестото:

125 г меко масло
2 жълтъка
6 с.л. течна сметана
1 равна ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. синто нарязан розмарин
250 г брашно
1 разбито яйце
сусам за овалване

Приготвяне:

* С телена бъркалка разбъркайте до гладкост маслото и жълтъците. Налейте сметаната, сложете розмарина, солта и черния пипер. Сипете 2-3 с.л. от брашното и разбъркайте на крем. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още 1-2 с.л. брашно, тъй като големината на жълтъците, както и на супените лъжици е различна. Не месете дълго време, просто съберете всичко на топка. При продължителна обработка от топлината на ръцете има опасност да се отдели водата от маслото и тестото да се пресече. Тогава става ронливо и жилаво.

* Увийте тестото в лист найлоново фолио и го сложете в хладилника за 30 минути. Разточете го на кора с дебелина около 3 мм. Нарежете тънки ленти и ги увийте около метални фунийки за печене. Ако нямате готови форми лесно може да си направите сами. Завийте няколко ката алуминиево фолио като фунийка и ще получите чудеса форма!

* Големината на фунийките преценете сами, както ви харесва. Може да направите големи или малки, а най-симпатично е да са с различни големини. Като ги подредите на масата ще се получи истинска елхова гора с различни по големина дървета.

* Загрейте фурната на 180* с вентилатор. Намажете фунийките с яйце и ги оваляйте в сусам. Подредете ги изправени в тава и ги изпечете за около 20 минути.

 



* След като изстинат ги напълнете с избран от вас пълнеж и наредете върху кръгчета краставица. Да ви е сладко!

*** Масленото тесто е изключително подходящо да се приготви предварително. Съхранявайте го в хладилник до една седмица, а във фризер до няколко месеца. Самите фунийки също може да направите ден-два по-рано. Приберете ги в кутия и ги оставете в шкафа, а не в хладилника. Може да направите елхички и от сладко тесто. Напълнете с крем по желание и подредете върху кръгчета банан, ягоди или други плодове. Независимо какви фунийки ще предпочетете, напълнете ги час-два преди сервиране за да не се овлажни тестото.

Tags: Предястия Коледа

  • Hits: 8818

Коментари   

Надя
0
Здравейте, Йоли!

С удоволствие приготвям Ваши рецепти (особено торти :-) )и досега никога не съм имала несполуки... до днес. Избрах тези фунийки като част от менюто за детски рожден ден, но не се получиха, бяха много ронливи, не успях дори две- три да запазя цели. Направих традиционните, които Вие имате, а тези ги натроших и ги ползвах като капаче накрая. Въпреки това имам доста вкусни солени трохи. Имате ли идея как да ги оползотворя?

Поздрави и до скоро!
Отговор
yoli
0
Много съжалявам, Наде. Отделила се е водата от маслото и затова тестото се рони. Случва се понякога. Масленото тесто не понася дълга обработка, дълго месене с ръце и топлина. Много съжалявам наистина.
Трохите са чудесни за поръска за всякакви солени зеленчукови печива. Гартен, печени зеленчуци, суфле и т.н. Надявам се да успееш да ги Ели ил някъде. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.