Мус от целина с ябълки

 

 За тази рецепта съм използвала малко количество желатин за да избегна пълното желиране на крема. Предпочитам го леко стегнат, мек и пухкав. Ако обичате плътно желе сложете цяло пакетче желатин.

Продукти за 4 порции:

300 г глава целина
1 кисела ябълка
2 с.л. тъмни стафиди
сок от 1/2 лимон
4-5 с.л. едро накълцани орехи
200 г заквасена сметана
1/2 пакетче желатин ( около 5 г)
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

* Обелете целината, нарежете я на кубчета и сварете до омекване. Отцедете и пасирайте на гладко пюре.

* Срежете ябълката на четвъртини и почистете от семената. Нарежете четвъртините с остър нож или широка белачка за зеленчуци на много тънки филийки. Сложете резенчетата в малка тенджерка и ги покрийте с вода и половината от лимоновия сок. Кипнете ги за 1-2 минути колкото да омекнат, но да запазят целостта си. Отцедете.

* В останалия лимонов сок накиснете стафидите и ги оставете да престоят 20 минути.

* Залейте желатина с 50 мл от бульона от целината. След като набъбне го стопете на водна баня.

* Към пюрето от целина прибавете сметаната, стафидите и орехите. Овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте добре. Накрая налейте желатина и отново разбъркайте.

* Покрийте дъното и стените на купички с найлоново фолио. Броят им зависи от големината на самите купички.  Може да ползвате и една по-голяма форма за терин. Изсипете 1/3 от муса, върху него сложете резенчета ябълки, отново мус, ябълки и завършете с крем. Приберете формите в хладилника за няколко часа. При сервиране обърнете формите в чинии, махнете фолиото и гарнирайте с ябълки. Да ви е сладко!

 

Tags: Предястия

  • Hits: 4447

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.