Фокача с маринован лук

 

 

 

Бих искала да ви предложа една фокача с лук, която е повече от лесна. Не иска месене, а само разбъркване. Не подценявайте маста в рецептата, тъй като тя е най-важния продукт. Тестото става много въздушно, леко, крехко и ароматно. За гарниране съм избрала само лук, но вие може да сложите всичко, което обичате да хапвате.

Продукти за тестото:

320 мл хладка вода
1 пълна ч.л. суха мая
1 равна ч.л. сол
1 ч.л. захар
400 г брашно
80 г мека мас

Продукти за гарниране:

3-4 глави стар лук
сол и черен пипер на вкус
5-6 с.л. зехтин
сушени подправки по избор-мащерка, розмарин, салвия, босилек, риган и др.

Друго:

зехтин

Приготвяне:

* Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Сложете го в голяма купа и овкусете със сол и черен пипер. Мариновайте го със зехтина, сложете подправките и го оставете да се овкуси за 2-3 часа, за да стане мек и сладък.

* В купа смесете пресятото брашно с маята, солта и захарта. Разбъркайте, налейте водата наведнъж и разбийте с миксер до получаване на гладка и гъста лепкава смес. Може да направите това на ръка или в кухненска машина. Прибавете меката мас и отново разбъркайте добре.

* Трябва да получите лепкаво гъсто тесто. Оставете го в купата да втаса. За по-бързо загрейте до 50°C фурната и я изключете. Сложете купата вътре и оставете тестото да бухне и удвои обема си.

* Може да изпечете тестото наведнъж в голяма тава или да го разделите на части, като оформите малки персонални питки. Аз го направих цялото на една голяма фокача.

* Покрийте тавата с хартия за печене, обилно я поръсете с брашно и сипете отгоре тестото. Топнете пръстите си в зехтин и разстелете тестото на кора с дебелина около 2 см. Отгоре наредете от маринования лук.

 

 

* Загрейте фурната на 200°C и изпечете фокачата за около 25-30 минути. Да ви е сладко!

Tags: Тестени

  • Hits: 8145
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.