Мус торта с круши

 

 

Поширането е процес на варене на продукт във вода или друга течност на температура 70-80°С. Течността не трябва да достига точка на кипене. По този начин се запазва целостта на продукта, текстурата и истинския вкус. Може да поширате по два начина:
1. Кипнете основната течност, в която сте решили да поширате. Махнете съда от огъня и сложете продуктите вътре. Оставете ги да престоят от 20 минути до няколко часа в зависимост от твърдостта им.
2. Загрейте продукта заедно с течността, но не повече от 80°С. Поширайте 15-20 минути, но времето отново зависи от плътността на продукта

Продукти за торта 24 см:

Поширани круши:

4 зрели круши
200 г захар
100 мл бяло вино
100 мл вода
сок и кора от 1/2 лмон
1 малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 зърна карамфил

Блат:

3 яйца
130 г захар
70 г брашно
25 г шоколадов пудинг
2 с.л. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия
30 г стопено горещо масло

Шоколадов мус:

3 жълтъка
60 г захар
ванилия
150 мл прясно мляко
500 мл течна пълномаслена сметана
350 г натурален шоколад

 

 

 

Приготвяне:

* Добре е да направите пошираните круши един ден предварително, за да се овкусят добре. За целта ги обелете, срежете на половина и почистете от семките. Поширайте ги за 5-10 минути с всички останали продукти. Не уточнявам категорично времето на топлинна обработка, тъй като това зависи от сорта круши. Ако омекват по-бързо ги поширайте по-малко и обратното. Проверете дали плодовете са меки, като внимателно ги прободете с върха на ножа.

* За блата първо разбийте на гъст крем жълтъците с половината захар и ванилията. Отделно разбийте белтъците на сняг. В края на разбиването прибавете на тънка струйка останалата захар и продължете да разбивате, докато получите твърди връхчета. Заедно пресейте брашното, пудинга, какаото и бакпулвера. Към разбитите жълтъци прибавете белтъците и пресятата суха смес, като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. Най-накрая сипете горещото течно масло и разбъркайте отново. Изсипете тестото в тортена форма 24 см, поктира с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180°C фурна за около 20-25 минути. Оставете го да изстине напълно.

* За муса разбийте на гъст крем жълтъците със захарта и ванилията. Прибавете прясното мляко и 100 мл от сметаната. На много слаб огън в съд с незалепващо покритие сварете крема, докато започне да се сгъстява, да лепне по лъжицата и да оставя плътни следи. Може да направите това и на водна баня, ако се страхувате, че сместа може да загори. Докато кремът е още горещ прибавете към него шоколада, начупен на парченца и бъркайте, докато се стопи напълно. За съвършено гладка текстура разбийте с пасатор и след това оставете да се охлади до стайна температура. Накрая разбийте останалата сметана до пухкаво и внимателно я добавете към шоколадовия крем.


Подреждане:

* В равна тортена чиния поставете блата и добре го сиропирайте със студения прецеден сок от пошираните круши.(Остатъкът от сиропа ползвайте за друг сладкиш или го поднесете като напитка, разреден с газирана вода. Няколко кубчета лед и резен лимон ще го направят още по-приятен). Подредете половинките круши върху блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или с ринга на самата тортена форма, в която сте го пекли. По стените от вътрешната страна сложете лента ацетатна хартия. Така ще получите гладка и равна повърхност след като я отстраните.

* Върху крушите изсипете муса, загладете и оставете тортата в хладилника за една нощ, за да се стегне добре. След това внимателно отстранете ринга, махнете ацетатната лента и гарнирайте по ваш вкус. Аз я украсих с няколко резенчета карамелизирани сушени круши. Режете тортата с горещ сух нож. Да ви е сладко!

 

 

 

Tags: Торти

  • Hits: 28393

Коментари   

Йоанна
0
Тортата изглежда страхотна и много искам да я направя, но имам въпрос: Какво е шоколадов пудинг? Мислех, че става въпрос за крем, но после забелязах, че е сред сухите съставки и малко се обърках. Не знам какво да сложа. Благодаря за чудесните рецепти и вдъхновение!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Йоана! Ще се радвам, ако тортата ти хареса!
Става въпрос за пудинг на прах. Бих казала, че на др Йоткер са най-добри. Често в рецептите ще срещнеш пудинг точно в блатовете, а не като крем. Прави консистенцията на тестото много нежна и крехка.
Отговор
Йоанна
0
Благодаря за бързия отговор! Точно навреме! Направих тортата днес за десетия рождения ден на сина ми. Стана чудесна! Въпреки, че сложих ванилов пудинг, вместо шоколадов :)
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Йоана! Радвам се, че тортата е станала хубава и ви е харесала!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.