Вишнево-бананова торта

 

 Вишните от компот имат силно изразенкостилков аромат, което ги прави идеални за всякакви торти, кремове и сладкиши. Въпреки това, ако имате у дома вишновка не се колебайте да подправите с нея пълнежа или да сиропирате леко блатовете. Разбира се, ако имате малки деца, пропуснете алкохола.

Продукти за блата - 20 см:

2 яйца
125 г захар
1 пасиран банан
50 г заквасена сметана
100 мл олио
150 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия

Продукти за пълнежа:

отцедени вишни без костилки от 1 компот
2 с.л. захар
1 ч.л. нишесте
няколко супени лъжици сок от компота
1 банан

Продукти за крема:

200 мл разбита на сняг течна сметана
200 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
ванилия

За гарниране:

вишни от компот
смлени сурови тиквени семки

 



Приготвяне:

* За блата разбийте яйцата заедно със захарта на пухкав крем. Отделно смесете банановото пюре със сметаната и олиото. Сипете ги при яйчената смес и разбийте за кратко. Накрая добавете брашното, предварително пресято с бакпулвера и ванилията. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене, а стените намажете с малко масло. Сипете тестото и го изпечете за около 35-40 минути в предварително загрята на 170* фурна. След като блата се зачерви го покрийте с лист алуминиево фолио и доизпечете. Проверявайте готовността с дървена клечка. Тъй като брашното е малко, тестото е по-рядко от обикновеното кексово тесто и изисква по-дълго печене. Малкото количество брашно прави блата изключително мек, пухкав и го предпазва от изсушаване. Ако искате да направите по-голяма торта увеличете всички продукти с 1/3. След като блата добре изстине го разрежете хоризонтално на две.

* За пълнежа сложете вишните в малка тенджерка и ги посипете със захарта. Разтворете нишестето в сока и го налейте при вишните. Кипнете всичко за кратко. Трябва да получите желеобразна смес. Ако е нужно добавете още малко сок от компота. Охладете леко вишните, но още топли ги разпределете върху едната половина от блата, тъй като сиропът се стяга бързо. Между тях сложете резенчета банан и загладете с лъжица.

* За крема разбъркайте с лъжица маскарпонето със захарта и ванилията. Добавете разбитата сметана и смесете всичко на гладък крем. Изсипете 2/3 от крема върху вишневия пласт и загладете. Отгоре поставете втория блат. Притиснете с ръце за да се споят пластовете и да се изравни тортата. Това става най-добре, ако имате подвижен ринг. Препоръчвам винаги да го ползвате, когато правите торта. Оставете тортата за няколко часа в хладилника.

* Отстранете ринга и измажете тортата с останалия крем. Поръсете с тиквените семки и гарнирайте с вишни. Да ви е сладко!

Tags: Торти

  • Hits: 11541

Коментари   

Teodora Todorova
0
Здравей Йоли , благодаря за рецептата и блога ! Мисля ,че тортата ще е вълшебно вкусна и бих искала да я направя . Проблемът ми е, че имам два ринга но са 24см и не съм сигурна дали ще се получи . Би ли ме посъветвала нещо?
Благодаря
Отговор
yoli
0
Благодаря, Теди. Ще се радвам, ако тортата ти хареса.
Няма проблем относно големината. Тортата ще стане малко по-ниска в твоя ринг. Или увеличи продуктите с 1/3.
Отговор
даниела иванова
0
блатовете сиропират ли се
Отговор
yoli
0
Щом не е написано, значи не се сиропират.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.