Мус-торта с вишни

 

 Блатовете на тортата не са сиропирани, тъй като тестото, от което са направени е изключително фино и леко. Има опасност при сиропиране да станат на каша. Блатът категорично не е подходящ да се изпече наведнъж и след това да се разреже на две хоризонтални части. Много е крехък и със сигурност ще се начупи. Затова, изпечете тестото на два отделни блата. За крема: ако не ви притеснява консумацията на сурови жълтъци може да пропуснете водната баня. В муса няма никакъв желатин, не се притеснявайте, че ще остане течен. Идеално ще се стегне в хладилника за една нощ. Мога да кажа, че това е една от най-вкусните торти, които съм правила. Никак не е сладка, а комбинацията между шоколад и леко киселите вишни е повече от изкусителна. Ще се радвам да опитате и вие!

Продукти за торта 20-22 см:

блат:

225 мл горещо кафе
100 г начупен на парченца натурален шоколад
50 г масло
1 яйце
150 г захар
ванилия
160 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол

мус:

500 мл течна сметана
250 г начупен на парченца натурален шоколад
2 жълтъка
80 г захар
ванилия

пълнеж:

2 ч.ч. почистени вишни
1 ч.ч. захар
1-2 с.л. черешова ракия
1-2 гвоздейчета карамфил

глазура:

100 г натурален шоколад
100 мл течна сметана
20 г масло

 

 


Приготвяне:

* За да приготвите блата смесете в купа кафето, шоколада и маслото. Разбъркайте добре, докато всичко се стопи. В друга купа разбийте на пухкав крем яйцето със захарта. Добавете ванилията. Смесете брашното с двата вида набухвател и солта. Излейте в яйчената смес шоколадовата и разбийте за кратко, докато се смесят добре. Може да направите това и с обикновена бъркалка, а не с миксер. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Изсипете тестото в две тортени форми за печене с големина 20 см, покрити с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 15-20 минути. Охладете двата блата върху решетка и отстранете хартията.

* За муса разбийте на водна баня жълтъците и захарта, докато побелеят и започнат да се сгъстяват. Бъдете внимателни, водата не трябва да завира, за да не се сготвят жълтъците. Загрейте 250 мл от сметаната заедно с шоколада. Може да направите това на слаб котлон, водна баня или в микровълнова фурна. Разбъркайте на крем и охладете. Останалата сметана разбийте на сняг. За да сглобите муса смесете разбитите жълтъци с шоколадовия крем. Разбъркайте добре и накрая прибавете разбитата сметана. Бъркайте леко и внимателно, за може в муса да остане максимално количество въздух. Само така ще получите кадифена консистенция.

* За пълнежа кипнете за кратко вишните заедно със захарта, карамфила и черешовата ракия (или ликьор по избор). Ако имате малки деца пропуснете алкохола. Отцедете отделилия се сок и го запазете. С него може да напоите блата, въпреки, че аз не го направих. Смятам, че ще стане прекалено сладък. Сокът е чудесен за други сладкиши, кремове и сладоледи. Съхранявайте го в хладилник.

* За глазурата загрейте заедно шоколада, сметаната и маслото. Разбъркайте на гладък крем и охладете до стайна температура. Глазурата трябва да е гъста, но все пак течна за да може да облее тортата. Най-добре е да направите глазурата малко преди да я залеете. Така ще е достатъчно течна и лъскава.

 



* Време е да сглобим тортата. За да имате перфектна равна торта ви е нужен пристягащ ринг. В равна тортена чиния поставете единия блат. Покрийте го с отцедените вишни, като преди това сте отстранили от тях карамфила. Тук ще допълня, че изрязах двата блата с около 1 см за да станат по-малки от диаметъра на ринга.  Исках тортата отвън да само мус и да не се налага да я измазвам. На снимките с отрязаните парчета торта ще забележите, че блата е по-малък от самата торта и отвън тортата е само мус. Ако решите и вие да направите така, поставете ринга и налейте половината от муса . Той е сравнително течен и идеално ще запълни свободното пространство между блата и стените на ринга. Поставете отгоре другия блат. Залейте с останалия мус, пристегнете ринга и приберете тортата в хладилника за една нощ.

* Освободете тортата от ринга. За да нямате проблеми с отлепването му може леко да го загреете със сешоар. Залейте тортата с глазурата и гарнирайте с вишни. Приберете в хладилника до сервиране. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 30561

Коментари   

Пепа
0
Здравейте, интересувам се, дали ще мога да използвам вишни от компот и да заменя ракията с домашна вишновка.
Отговор
yoli
-1
Пепи, ще стане чудесно! Отцеди добре вишните и после ги подсуши с кухненска салфетка. Сокът от компота също може да използваш за сиропиране. А вишновката е в оъти по-добра от ракията.
Благодаря и весела Нова година!
Отговор
Емилия Тодорова
0


Уникална. Тази година по необходимост ще я правя безглутенова.
Отговор
yoli
0
Наистина е много хубава, Ели и ще се радвам, ако ти хареса! Благодаря ти!
Отговор
Олга
0
А дали сте провали с други плодове, аз имам замразени малини, специално за друга вълшебна торта--Фантазия
Отговор
yoli
0
Оля, не съм пробвала, но няма никаква причина да не стане. С малини ще е чудно!
Благодаря ти, радвам се, че опитваш рецептите ми!
Отговор
Ирина
-1
Йоли здравейте,
имам няколко въпроса, за блата мога ли да заменя кафето с мляко?
Ако правя тортата във форма 26 см би трябвало за крема да взема 3 жълтъка. За блата става по-сложно, 1,5 яйца. Бих ли могла освен едното яйца да разбия останалите белтъци на сняг и да ги прибавя към блата?
Поздрави
Отговор
yoli
0
Здравей, Ирина. Можеш да замениш кафето с каквото искаш. Всичко е въпрос на вкус, знаеш. А за блата е по-добре да сложиш направо 2 яйца. Изобщо не е от значение.
Отговор
Галя Георгиева
0
И аз искам да се включа с въпрос - ако е 26 см формата освен да увелича с едно яйце другите продукти за блата същите ли остават. И муса сигурно ще трябва да се увелиличи? Пусто, мойте форми всичките са по-големи от 20 см. защото всички много обичат сладко и тези 20-сантиметровите въобще не ни стигат. А повечето рецепти са явно за по-малки торти
Отговор
yoli
0
Галя, абсолютно всички продукти трябва да се увеличат с 1/3 или 1/2, ако искаш по-високо торта. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря!
Отговор
Галя Георгиева
0
Ооо, Йоли, аз вече я правих няколко пъти както и много от тортите ти защото са уникални и винаги ми стават. Само че, както казах, моите стават по - ниски точно заради големината, та ми се искаше веднъж да ми изглежда по същия начин като твоята. Поздрави и продължавай да ни радваш!
Отговор
Милена Димова
0
Привет, Йоли! В момента приготвям тортата за рождения си ден утре. Защо ми се струва, мила, че си пропуснала в рецептата един пласт мус върху вишните? На картинката ясно се вижда, че го има. А и аз се замислих и тъкмо се чудех дали да не ги желирам лекичко въпросните вишни, за да не потънат между блатовете, когато ми хрумна да ги покрия и тях с малко мус, че да ги "стегне". И гледам снимката - май на прав път съм.
Отговор
Милена Димова
0
Не, връщам си думите назад! Указано е, че върху вишните има мус. Аз съм патката, че чета диагонално1 Извини ме и продължавай да ни радваш с фантазията си! Няма твоя рецепта досега, която да не ми се е получила перфектно.
Отговор
yoli
0
Знам ли, Миленка? Може и да съм сложила, сигурно си права. Във всеки случай ще стои по-добре с малко мус върху вишните преди втория блат. Направи така, няма да сбъркаш.
Благодаря ти и щастлив празник утре.
Отговор
yoli
0
Ха ха, сладурана! Мниго си мила! И изобщо не грешиш. Може да съм го написала, но най не съм се изразила много разбираемо.
Отговор
Ивета
0
Здравей, дали може да заменим вишните със сладко от вишни заради сезона?
Отговор
yoli
0
Здравей, Иве. Най-добре би било с плодове от компот. Ако имаш само сладко ползвай вишните по-умерено, за да не стане прекалено сладко.
Отговор
Ивета
0
Блгодря ти, в случая ще потърся да купя.
Отговор
Елза
0
Здравей, Йоли! Може ли заливката на тази торта да е огледална?Тортата ще направя за подарък.Благодаря за прекрасните рецепти, които споделяш и описваш стъпка по стъпка.Дано не е нахално, че се обръщам към теб на ТИ. Познавам те още от Юлисима и те чувствам близка. Ти си моето вдъхновение!
Благодаря ти предварително за отговора!
Бъди здрава!
Отговор
yoli
0
Много си мила, Елзе. Благодаря ти за доверието и хубавите думи. Разбира се, че на “ти”! Тук всички така си говорим.
Да, с огледална глазура ще е чудесно. Само трябва тортата да е замразена и възможно най-гладка. Давай смело. Ще се радвам, ако на всички им хареса.,
Отговор
Галя Георгиева
0
Да споделя - тъй като правя тази торта вече няколко пъти, този път за разнообразие сложих пласт бадемов марципан между блата и вишните - стана уникално. Много интересна комбинация – която естествено заимствах от теб Йоли и Шоколадово - малиновата торта, която между другото е една от най-любимите ми.
Отговор
yoli
0
Много добре си съчетала вкусовете, Гале. Самите вилни имат лека амаро-нотка и страхотно пасват с марципан. Браво на теб за иновативността и благодаря от сърце!
Отговор
Илиева
0
Здравейте,
Бих искала да направя тази торта, но много се притеснявам муса да не изтече отдолу в чинията.Има ли такава опасност?
Отговор
yoli
+1
Привет и от мен. Не, няма такава опасност. Всичко се получава идеално.
Отговор
Вела Николова
0
Щастлива Коледа! Отново за нашия празник избрах торта от Вас! Прекрасна е, много вкусна, разбира се чудесно описана рецепта. Благодаря Ви!
Отговор
yoli
0
Честито Рождество, Вела! Сърдечно ти благодаря, че избра тази торта за празника! Наистина много ме зарадва!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.