Тиква с камамбер и песто

 

Със сигурност мога да кажа, че това е моята рецепта-фаворит за приготвяне на тиква. Опитвала съм какви ли не сладки и солени варианти, но повярвайте ми, няма по-добра комбинация от тази! Вкусът е просто неустоим! Ако ми се доверите и опитате буквално ще забравите за швейцарското фондю. Няма значение, че то се приготвя по различен начин и изисква други продукти. Печената тиква с разтопен камамбер, допълнително овкусена с песто и поръсена с орехи е истинска наслада! Да не говорим, че и на вид се получава добре и ще впечатлите гостите си с това изискано предястие.

Не всеки сорт тиква би бил подходящ. Препоръчвам Хокайдо, тъй като тази тиква има плътно месо, запазва формата си, не отделя вода при печене и кората се консумира. Важно качество е ядковия аромат, както и по-ниската захарност при този сорт тиква.

За по-бързо задушаване и след това запичане на тиквата може да ползвате пликовете за печене. Знаете, че са отличен помощник в домакинството. Всъщност, основната причина да пека тиквата в плик е не толкова по-бързото и́ приготвяне, колкото избягването на миризмата, която идва от изгарянето на мазнината. Тъй като намазвам кората на тиквата с малко олио, по време на печене то започва да прегаря и в печката се образува пушек, а това действително мирише неприятно. Да не говорим, че пликът ми спестява и чистенето на фурната след готвене. А е важно кората на тиквата да се намасли, тъй като след печене на вкус е повече от чудесна!

Ето какво е нужно:

1 малка тиква Хокайдо
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
1-2 скилидки чесън
8 с.л. олио
сол на вкус
1 малък камамбер (150г)
30 г накълцани на едро орехи

Приготвяне:

* Започнете с пестото. Сложете в блендер само листата на магданоза и босилека, чесъна и 7 с.л. олио. Накълцайте едро, посолете на вкус и добавете орехите.

* Отрежете капаче на тиквата и с лъжица отстранете семките. Посолете я отвътре и сипете половината песто. Върху него сложете сиренето и покрийте с останалото. Ако пестото ви се стори много не го слагайте цялото. Приберете го в хладилник и ползвайте за салата или друго ястие.

 



* Намажете кората на тиквата с останалото олио и я сложете в плик за печене. Завържете плика и го надупчете на няколко места с игла за да може парата свободно да излиза по време на печене.

* Изпечете тиквата за половин час в предварително загрята на 180* фурна. Оставете я да изстине до леко топло. Това е важно, тъй като в тиквата се образува сос, който трябва да попие в месото и́. За това е нужно време около час. Може да сервирате тикавата както се сервира фондю с препечени хапки хляб, а ако оставите сиренето леко да се стегне може да я поднесете нарязана на резени. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия Предястия

  • Hits: 14018

Коментари   

Венцислава
0
Тиквите станаха страхотни.
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че ти хареса, Вени. На мен този вкус ми е много любим. Благодаря ти, че опита и се отби тук да ми пишеш.
Отговор
Даниела
0
Привет Йоли, от къде да намеря тиква Хокайдо?
Отговор
yoli
+1
Дани, Хриси, първо да ти се извиня за закъснелия отговор. От месец имам проблем в системата за коментари. Не получавам никакви известия. А толкова хора са ми писали...Наистина страшно много се извинявам!
Съжалявам, не знам. От години не живея в България и нямам идея къде има.
Отговор
Петя
0
В кауфланд има.
Отговор
Румяна
-1
Откакто купувам раздавам семките, а моите родители имат вече Хокайдо второ поколение! Страхотни са! Правя с тях също супа и тиквеник!
Отговор
yoli
0
Браво, Руми! И аз така правя. Чудесен съвет даваш.
Отговор
Петя Димитрова
0
Здравейте,страхотно изглежда,а и се доближава до моите вкусове!С какъв вид българска тиква,която се доближава до тиква Хокайдо бих могла да я заменя според Вас.Благодаря.
Отговор
yoli
0
Благодаря, Петя. Наистина става много вкусно. За мен с цигулка ще е най-удачно, но може и с друга тиква. Само времето на печене ще е различно. Ще се радвам да опиташ!
Отговор
Росица Русева
0
Здравейте, Даниела. В България тиква Хокайдо може да намерите в Кауфланд, Лидъл
Отговор
yoli
0
Роси, много ти благодаря за помощта. Аз нямам представа къде има хокайдо. Много ценна информация даваш.
Отговор
Клементина
0
Здравейте!
Мога ли да пропусна магданоза в пестото или да го заменя с някоя друга зеления?
Благодаря!
Отговор
yoli
+1
Здравей, Клементина. Абсолютно! Каквото пести обичаш, това направи. Няма нищо задължително. Ще се радвам, ако ти хареса. На мен тази тиква ми е една от любимите рецепти. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.