Киш със сьомга и броколи

 

Наричат киша "вечерята на съвременната французойка". Това вкусно ястие е предпочитано от работещите френски домакини. Обикновено го приготвят в неделя, нарязват го на парчета, увиват във фолио и замразяват. Така през седмицата имат готово сготвено ястие. Докато направят салатата и отворят бутилка вино, кишът се затопля в микровълновата фурна и ето ти готова вечеря. За щастие това печиво действително е подходящо за замразяване без да изгуби вкусовите си качества. Всеки във Франция има своя предпочитана рецепта, а понякога е фамилна, предавана от поколение на поколение. Всъщност, родината на киша не е Франция, а средновековна Германия и по-точно областта Лотарингия.  Практичните германци влагали в киша всички продукти, които са останали. Сърце не им давало да ги хвърлят. Това особено се харесало на французите, които веднага обогатили вкуса със сирене. Променили и името Lothringer Kuchen, тъй като им било трудно да го произнасят. Така се родил Quiche Lorraine (киш лорен).
Днес това ястие, тип "почисти хладилника" е популярно и обичано навсякъде по света. Най-вече поради това, че търпи всякакви импровизации. Вкусно, практично и лесно за приготвяне. Какво повече?

Продукти за тестото:

220 г брашно
120 г студено масло
1/4 ч.л. сол
4-5 с.л. студена вода

пълнеж:

250 г пушена сьомга
200 г сирене Бри
1 ч.ч. броколи

заливка:

3 яйца
125 г крем сирене
130 мл прясно мляко
300 г заквасена сметана
100 г настърган  кашкавал
сол на вкус
1/2 връзка копър

 



Приготвяне:

* В купа сипете брашното и го разбъркайте със солта. Нарежете маслото на кубчета и ги претрийте с пръсти в брашното докато получите маслени трохи. Добавете водата и бързо омесете тесто. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете в  хладилника за 20 минути.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го пренесете във форма за пай. Тестото трябва да е с  около 2-3 см по-голямо от формата за да може да оформите и борд по стените и. Надупчете с вилица. Ако нямате форма за пай може да ползвате тортена форма. Постелете я с хартия за печене за да ви е по-лесно след  това да извадите киша.

* Нарежете рибата на парчерца, сиренето на кубчета, а броколите накъсайте на малки розички. Разпределете всичко върху маслената кора.

 



* За заливката леко разбийте яйцата и добавете към тях крем сренето. Разбъркайте. Сипете сметаната и млякото, посолете и разбъркайте отново всичко до гладкост. Накрая сипете кашкавала и копъра. Залейте киша и изпечете в  загрята на 180* фурна за около 30-40 минути.

* Сервирайте киша леко топъл, но не горещ с чаша студено бяло вино. Наздраве и да ви е сладко!

 

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 14778

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.