Шафранови морски шишчета

 

Думата „шафран“ произлиза от старофренския термин от XII век „safran“, който идва от латинското safranu. Safranum е свързано също с италианското zafferano и испанското azafrán. Safranum идва от арабската дума asfar, която означава жълт чрез паронимното za‘faran, името на подправката на арабски. Нежните изсушени близалца на красивия минзухар са най-скъпата подправка в света. Цените на шафрана на едро и дребно варират от близо 1000 до близо 10 000 евро за килограм. И това не е случайно. За един килограм сух шафран са необходими 110 000-165 000 цвята, които се получават от засадена площ, по-голяма от две футболни игрища. А в един килограм има между 160 000 и 450 000 нишки. За да се наберат 150 000 цвята са необходими са около 40 часа интензивен ръчен денонощен труд. След изваждане, близалцата бързо се изсушават и за предпочитане се запечатват в херметични контейнери.Шафрановият аромат често се описва от познавачите като напомняща „метален мед“ с тревисти или подобни на сено нотки, а вкусът му се усеща също като подобен на сено, но донякъде горчив. Две щипки от безценната подправка правят храната с ярко жълт цвят и неповторим аромат.

Продукти за 4 порции:

200 г филе от риба по избор
16 пресни скариди
200 г почистени миди
2 филии сух бял  хляб
3 - 4 стръка магданоз
1 скилидка чесън
2 - 3 с.л. зехтин

марината:

2 щипки шафран
мащерка
розмарин
лимонова кора
3 с.л. бяло вино
1 с.л.зехтин
сол на вкус
бял пипер

Приготвяне:

* Нарежете рибата на хапки. Смесете я в купа заедно със скаридите и мидите. Подправете със сол и пипер. Накиснете шафрана в бялото вино за 20 минути и го излейте при морския микс.  Полейте с малко зехтин и овкусете с розмарин, мащерка и лимонова кора. Приберете купата в хладилника и оставете всичко да се маринова за 30 минути.

* Нарежета хляба на крутони. Пасирайте мегданоза, чесъна и зехтина на сос и го объркайте с хляба.

* Нанижете морските дарове и хляба на шишчета, като ги редувате. Изпечете на силно загрята скара, барбекю или тиган-грил за по 2-3 минути от  всяка страна. Сервирайте шишчетата горещи с лимонов  сок и свежа салата. Да ви е сладко!

 

Tags: Риба и морски дарове

  • Hits: 2737

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.