Карфиол с таханов сос

 

Таханът се прави от фино смлени сусамови семена. Две са разновидностите-бял и черен. Белият е по-фин и мек на вкус и се приготвя от белен сусам. Черният е с леко нагарчащ вкус, но е по-богат на минерали и хранителни вещества, тъй като се прави от необелен сусам, в чиято обвивка се крият всички полезни свойства. Таханът е характерен за азиатската кухня и у нас навлиза едва по време на османското нашествие. Приложението му в кулинарията е голямо. Основна съставка е на различни сосове, баба гануш, халва, хумус, както и много сладкиши и бисквити. На вашето внимание предлагам една чудесна салата от карфиол в таханово-млечен сос.

Продукти:

1 малка глава карфиол
1 к.ч. сусамов тахан
2 скилидки счукан чесън
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. кориандър
2-3 с.л. кисело мляко
сок от 1 лимон
сол на вкус

Приготвяне:

* Сварете за няколко минути карфиола, предварително накъсан на розички във вряща подсолена вода. Прехвърлете го в цедка и веднага го залейте със студена вода за да се прекъсне процеса на варене. Карфиолът трябва да остане хрупкав.

* В купа изсипете тахана, добавете подправките, счукания чесън и лимоновия сок. С бъркалка започнете да разбивате тахана, като постепенно добавяте киселото мляко. Ако желаете по-течен сос, увеличете количеството мляко. Овкусете със сол.

* Нередете карфиола в чиния и залейте с тахановия сос. Да ви е сладко!

Tags: Салати

  • Hits: 7981

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.