Салата от краставици и козе сирене с ментов дресинг

 

Освен чудесните вкус и аромат, които правят козето сирене незаменимо в кулинарията, то има и други много важни предимства. Козето мляко е с различна белтъчна структура от кравето и със значително по-малко лактоза. Това го прави идеален продукт за хора, които имат непоносимост към лактоза. Да не говорим, че е по-малко калорично, лесно е за храносмилане и е богато на витамини А и В и редица минерали, важни за костната структура. Млякото на козата изобилства от млечнокисели бактерии, които се отразят благоприятно на организма ни. Козето сирене подпомага нервната и имунната система, облекчава симптомите на чувствителен стомах, а някои дори го смятат за пробиотик. Причината е в начина, по който козата се храни. Фактът, че изяжда тревата до корен осигурява съдържанието на важни хранителни вещества и определя специфичния вкус на млякото й.
Много хора отбягват козето сирене именно заради специфичната миризма и вкус. Но точно това прави някои ястия наистина изтънчени. Силният вкус може да се балансира с нещо по-леко и свежо, например зелени салати и краставици, както в днешната рецепта.

Продукти за 4 салати:

200 г микс зелени салати
2 малки краставици
200 г козе сирене
100 г орехи

дресинг:

4-5 стръка мента
4 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
3-4 с.л. вода
сол на вкус

Приготвяне:

* За да направите дресинга, сложете всички продукти в блендер и смелете фино. Може да го направите и с пасатор.

* С белачка за зеленчуци нарежете краставиците на дълги тънки ленти. Посолете ги леко и ги оставете да престоят 2 минути за да станат пластични.

* В чинии подредете микса салати, като накъсате на едро листата им. Тук-там сложете ленти краставица, кубчета сирене и орехи. Залейте с дресинга и сервирайте. Да ви е сладко!

 

Tags: Салати

  • Hits: 5756

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.