Салата от млада бакла

 

Един - два пъти годишно си заслужава човек да се заиграе в кухнята и да си приготви ястие с прясна бакла. Да, пипкава работа е да се отворят шушулките, да се бланшират семената и да се обелят от ципата. Но след това удоволствието е два пъти по-голямо! От векове се спори дали трябва да се консумира бакла. Самият Питагор я забранява в дълбоката древност, като я обявява за отровна. Може да прочетете малко повече ето тук.
Фавизъм, религиозни причини или сексуална символика ... Опитах се да си избера някоя от трите причини за да не ям бакла. Е, от вкусна по-вкусна е! Предлагам ви една салата с деликатен ядков  вкус. Ще се радвам да я опитате, тай като баклата не прилича на нито едно друго бобово растение. Има си собствен неповторим аромат и необичайна плътност. Да ви е сладко!
   

Продукти:

1 кг млада бакла
1/2 глава ситно нарязан лук
2-3 с.л. зехтин
1 лимон
2 стръка селъри
1-2 с.л. ситно нарязани листа селъри
сол и черен пипер

 



Приготвяне:

* Вече споменах, че младите млечни семена трябва да се извадят от шушулките. За да направите това по-лесно може да ги попарите за кратко с вряла вода. След това е добре семената да се обелят. И тях ги залейте с вряла вода и ги оставете за 10 минути. Така дебелата ципа се отстранява лесно. Играчка е, но си заслужава.

* Запържете за кратко лука в зехтина. Прибавете обелените бобчета и гответе без капак 4-5 минути. Посолете и поръсете с черен пипер. Баклата се приготвя много бързо. Не я гответе до много меко. Най-вкусна е, когато зърната леко хрупкат.

* С остър нож отстранете кората на лимона заедно с бялата част. Нарежете го много ситно и го сипете в баклата. Оставете салатата да изстине.

* Прибавете към баклата  резенчета селъри. Поръсете с листата и поднесете. Наздраве!

 

Tags: Салати

  • Hits: 6687

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.