Салата с авокадо и синьо сирене

 

Древно нещо е горчицата. Отпреди хиляди години е била известна в Китай, Аристотел е съветвал преди консумация храната да се намазва с горчица  (явно още тогава е знаел за консервиращите и́ свойства ), а Плиний я е ползвал като лечебно средство против ухапване от змии и скорпиони.
В днешно време може би най-известна е дижонската горчица, носежа името на град Дижон. Блгодарение на производството и́ градът се прославя и в далечната 1634 година е утвърден Устав на производителя на горчица. Френските крале също са я почитали и винаги е присъствала на трапезата им. Луи XI винаги носел със себе си едно бурканче, а Бургундският херцог се запасявал сериозно с лютия деликатес, когато заминавал на война. Горчицата толкова трайно навлиза в кулинарията на Франция, че се появява терминът "дижонез", който показва, че в съответно ястие се съдържа горчица.
Рецептата на дижонската горчица се пази със закон. Тя е незаменим продукт при приготвяне на различни сосове и дресинги, маринати или просто като добавка към месо. Дресингът към салатата, която ви предлагам е с дижонска горчица и със сигурност ще я направи по-свежа и вкусна.

Продукти за 4 порции:

1 зелена салата
2 броя авокадо
1 круша
100 г синьо сирене
80 г орехови ядки

Дресинг:

1 ч.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
3 с.л. балсамов оцет
3 с.л. зехтин
4 - 5 с.л. вода
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

* Разбъркайте много добре всички съставки на дресинга. Опитайте и ако е необходимо добавете по ваш вкус още малко оцет или мед.

* Накъсайте салатата и я разпределете на порции. Около нея подредете резенчета авокадо и круша. Поръсете я с кубчета сирене и орехови ядки. Подправете с дресинга преди поднасяне. Да ви е сладко!

 

Tags: Салати

  • Hits: 9567

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.