Сочен сливов сладкиш

 

Сладкишът напълно оправдава името си. Става много свеж и сочен.  

Продукти:

основа:

250 г рикота
8 с.л. олио
8 с.л. прясно мляко
1 яйце
350-400 г брашно
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 1/2 ч.л. бакпулвер

глазура:

1 кг сини сливи
4 яйца
1 ч.ч. захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. настърган пресен джинджифил
400 г заквасена сметана
250 г рикота

Приготвяне:

* В купа смесете всички съставки за основата без брашното и бакпулвера. Разбъркайте, но не много енергично. Не ползвайте миксер. Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете 2/3 към сместа. Разбъркайте отново и с останалото брашно замесете меко тесто. Ако е нужно добавете малко брашно, но оставете тестото меко. Покрийте правоъгълна голяма тава с хартия за печене. Ползвайте тавата от самата фурна. Ако нямате голяма тава, това количество тесто ще е в повече и сладкиша ще стане по-дебел. В този случай може да намалте съставките на тестото с 1/3. Разточете тестото на кора и я пренесете в тавата. За ваше удобство може да го разточите на плота върху хартията за печене и след това заедно с нея да го пренесете в тавата.

* Почистете сливите от костилките и ги нарежете на половинки. Подредете ги върху тестото плътно една до друга с разреза нагоре.

* В купа леко разбийте яйцата със захарта и ванилията. Прибавете сметаната и рикотата. Разбъркайте и овкусете с джинджифила и лимоновата кора. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко добавете още малко захар.

* Изсипете глазурата  върху сливите и изпечете сладкиша за около 35-40 минути в загрята на 180* фурна.

* Сервирайте сладкиша добре охладен.

Tags: Сладкиши

  • Hits: 10892

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.