Шоколадов тарт с малини

 

От посочените продукти може да направите малки тарти или тарталетки. Основата може да изпечете няколко дена предварително. Ако нямате глюкоза я пропуснете, но от нея консистенцията на крема става много мека, фина и с кадифена структура. Тук може да прочетете, как сами да си направите заместител на глюкоза.

Продукти за форма 26 см:

основа:

100 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2 жълтъка
50 г ситно нарязан натурален шоколад
180 г брашно
20 г нишесте
2 щипки сол

крем:

250 мл течна сметана
200 г начупен на парченца млечен шоколад
25 г глюкоза
50 г масло
малини
мента

Приготвяне:

* За основата разбъркайте маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете жълтъците и отново разбъркайте. Сипете шоколада. Смесете брашното заедно с нишестето и солта. Сипете го на части в маслената смес и за кратко омесете маслено тесто. Покрийте форма за пай с хартия за печене и разпределете на части тестото. С пръсти притиснете и оформете гладка основа с борд. Надупчете с вилица маслената кора и изпечете за около 20 минути в загрята на 170* фурна.

* За крема затоплете до кипване сметаната. Прибавете шоколада и разбъркайте до гладкост. Оставете настрана за 2-3 минути, след което добавете глюкозата и маслото. Разбъркайте всичко много добре и изсипете крема върху маслената основа. Приберете в хладилника за 2 часа. Преди сервиране украсете с малини и прясна мента. Да ви е сладко!


Tags: Сладкиши

  • Hits: 8476

Коментари   

Натали
0
Здравей, Йоли. Въпросът ми е, мога ли да заменя глюкозата със сироп от агаве? Писала си как да направим сами заместител, но нямам това време. Нишестето има ли значение от какво ще бъде?
Отговор
yoli
-1
Здравей, Нат. Глюкозата може изобщо ДС не в слагаш, забрави я. Тя се слага за еластичност на крема и да ги направи по-нежен. Но не е фатално изобщо да я няма. А нишестето обикновено е царевично, но може и друго.
Отговор
Иви
0
Здравей ,Йоли пак имам въпроси относно тарта :-) може ли да пропусна глюкозата в пълнежа и парченцата шоколад във блата и да заменя млечния шоколад със черен??? благодаря ;-)
Отговор
yoli
0
Всичко може, Иви. Нали знаеш, няма задължителни неща. Експериментирай смело!
Отговор
Теодора
0
Здравей,Йоли,колко голям става този тарт? Дали ще е добре във форма 28 см.? И имам още един въпрос свързан с тестото. Вчера се бях захванала да го приготвям,направих борд и го пъхнах да се пече,но на места се свлече и не знам къде точно бъркам /рецептата беше Пт един друг твой тарт/
Отговор
yoli
0
Здравей, Теди. Написала съм размера. 28 см е много, няма да ти остане тесто за борд.
С тестото от рецептата няма да се свлече нищо, особено ако тестото е охладено.
Ще се радвам, ако се получи добре и ти хареса. Благодаря ти. .
Отговор
Галя
0
Здравей Йоли! Искам да ти разкажа за моя леко деконструиран тарт. :-) Тестото си оформих във форма за тарт с падащо дъно и за по-сигурно пекох в началото на сляпо с бобени зърна , след това ги отстраних и доизпекох., като увеличих с няколко минути времето за печене(явно недостатъчно). Основата беше в идеална форма и много красива с тези малки петънца от шоколад. След като изстина я извадих от формата, но махайки дъното се разпадна на парчета. Да ме питаш кой ме кара да вадя основата от формата преди да я напълня с крема и да я оставя да стегне в хладилник. Освен това мисля, че страничният борд се беше изпекъл добре, но самата основа отдолу беше леко влажна. След кратко разочарование си казах, че след като имам всички елементи, ще ги сглобя в бурканчета. Получи се и знам, че вкусът съм го постигнала, но ми липсваше малко външния вид. Имам голям интерес към този вид десерти, затова приемам днешния с усмивка, с лека закачка към себе си за това какво очаквах, а какво се получи :D и най-вече го приемам като натрупан опит.
Замислих се как в кулинарията, също като в живота, грешките ни носят голям потенциал за развитие, след като ги осъзнаем и приемем.
Сърдечно ти благодаря за всяка една рецепта!
Отговор
yoli
0
Все едно себе си слушам, Гале. Точно така мисля и аз. Всяка грешна ми носи нов опит. В готвенето има много логика. Ако човек помисли, винаги може да спаси всяка храна, която не се е получила на 100%, като я трансформира в нещо друго. Браво на теб! От сърце ти благодаря!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.