Пудинг-сладкиш с ябълки

 

Обичам леките, бързи и ароматни десерти. Представям ви един чудесен сладкиш, който представлява по-скоро печен крем с много ябълки. Вкус на ванилов пудинг, уплътнен с натурално крем-сирене Philadelphia и тънко нарязани ябълки. Един подобен ябълков сладкиш може да видите тук.
Ако ползвате тортена форма с подвижен ринг бих ви посъветвала цялата да я увиете  отвън с алуминиево фолио. По този начин ще предотвратите изтичане на крема в началото на печенето. Разбира се, ако формата е стабилна и добре се затваря това не е нужно. Може да ползвате и по-голяма форма. В този случай ще се получи по-нисък сладкиш. При печене в съд без подвижни страници: след като сладкишът е изстинал добре, внимателно го отделете отстрани с нож и обърнете в равна чиния.

Продукти за сладкиш 20 см:

50 г стопено масло+10 г за намазване на формата
125 г захар
4 яйца
350 мл прясно мляко
150 г натурално крем-сирене Philadelphia
2-3 с.л. ром или 1/2 капсула ромова есенция
2-3 с.л. стафиди
ванилия
3 с.л. натурално царевично нишесте
100 г брашно
3-4 кисели ябълки

гарниране:

1-2 ябълки
вода
2 с.л. лимонов сок
1-2 с.л. светло желе по избор

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 150* и намажете дъното и стените на формата за печене с масло. На дъното поставете хартия за печене.

* В голяма купа разбъркайте с бъркалка до гладка консистенция маслото, захарта, яйцата, млякото, крем-сиренето, рома, стафидите,  ванилията, нишестето и брашното.

* Обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки филийки и ги прибавете към пудинг-сместа. Изсипете всичко във формата, притиснете ябълките с лъжица, за да не изплуват отгоре и печете около 1 час. По време на печене отново притиснете един-два пъти ябълките, за да потънат равномерно в крема. Охладете сладкиша и го оставете да престои в хладилника 1 ден преди да го поднесете.

* За гарниране нарежете ябълките на тънки резенчета. Бланширайте ги за 1 минута в кипяща вода, смесена с лимонов сок. Отцедете и охладете. Подредете ги върху сладкиша, намажете с желе и сервирайте. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладкиши

  • Hits: 17931

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.