Соленките на Верка Фотева

 

Тези многослоени соленки знам още от ученическите си години от Верка Фотева. Тя ги правеше често и у тях винаги ухаеше много вкусно. Помня, че първия път, когато ги направих никак не ми се получиха. Станаха твърди и не се разлистиха. Да, бях дете и нямах умения. Но не се отказах. Минаха толкова години, а аз продължавам да ги правя и предавам рецептата на Верка нататък. Опитайте ги и вие, чудно вкусни са!

Продукти за около 30-35 соленки:

тесто:

200 мл вода
1 с.л. оцет 6%
4 с.л. олио
1 ч.л. сол
330-350 г брашно
150 г меко масло за намазване

пълнеж:

200 г сирене
1-2 яйца
разбито яйце за намазване
семена за поръсване

 



Приготвяне:

* Смесете водата, оцета, олиото и солта. С брашното омесете меко еластично тесто. Оставете го да почине 20 минути и го разточете върху набрашнен плот на правоъгълник с дебелина около 4 -5 мм.

* Намажете тестото с малко масло и я прегънете на две. Отново намажете и прегънете. Повторете това, докато маслото свърши и получите кубче тесто. Приберете го в хладилник за няколко часа. Трябва да е много добре охладено и маслото отново да е стегнато. Може да направите всичко това ден-два предварително.

* За пълнежа натрошете сиренето и го смесете с яйцата. Сместа трябва да е гъста.

* Разточете наслоеното тесто отново върху обилно набрашнен плот. Дебелината трябва да е около 5 мм. Бъдете внимателни при разточването да не разместите пластовете. В противен случай тестото няма да се разлисти. С остър нож го нарежете на квадрати. Във всеки сложете малко от пълнежа и прегънете на триъгълник.

* Подредете соленките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце и ги поръсете със семена по избор. Загрейте фурната на 200* и ги изпечете за около 20 минути или докато пластовете се разлистят и станат златисти. Сервирайте леко топли. Да ви е сладко!

 

Tags: Соленки

  • Hits: 6962

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.