Лимонено-сметанов сос с каперси

 

Този изключително фин сос е подходящ за задушени зеленчуци, риба или птиче месо. За мен най-вкусно е с аспержи, броколи или малки пресни картофчета. Честно казано, харесва ми повече от сос Холандес. Добре е лукът да е от по-нежните на вкус сортове като "Шалот", но ако нямате спокойно може да ползвате обикновен бял лук. Намалете количеството му до 1 с.л. ситно нарязан и ще получите великолепен резултат. Ако опитате соса с аспержи, непременно ползвайте за разреждане бульона в който са се варили.

Продукти:

2 шалота
40 г меко масло
100 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон
2 с.л. лимонов сок
настъргана кора от 1/2 лимон
1 равна с.л. брашно
1 жълтък
30 г каперси
100 г разбита до полутвърдо течна сметана
сол и бял пипер на вкус

 



Приготвяне:

* Нарежете лука фино и го задушете в половината от маслото на много бавен огън. Лукът трябва да остане светъл и прозрачен на цвят, но същевременно да омекне. Залейте с виното и усилете огъня. Кипнете за 2-3 минути без капак, колкото да се изпари остротата на алкохола. Добавете бульона, сока и кората на лимона. Гответе 2-3 минути.

* Разбъркайте на крем останалото масло с брашното. Сипете го в течността и разбъркайте за кратко, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол и бял пипер. Махнете соса от огъня и прибавете жълтъка. Разбъркайте. Накрая сипете сметаната и отново разбъркайте.

* Половината от каперсите нарежете на ситно и ги добавете в соса. С останалите гарнирайте и поднесете към зеленчуци, риба или месо. Да ви е сладко!

 

Tags: Сосове

  • Hits: 5903

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.