Козуначено ябълково руло

 

За това вкусно козуначено руло може да приготвите пълнеж от печени ябълки на фурна. В този случай ги нарежете на половинки, напълнете ги със захар и изпечете докато се карамелизират. Би се получило чудесно и с печени круши или дюли.

Продукти:

150-170 г брашно
40 г стопено масло
1 яйце
75 мл прясно мляко
40 г захар
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
20 г прясна мая

пълнеж:

2 ябълки
3 с.л. захар
20 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон или портокал
30 г ядки по избор
2 с.л.стафиди

Приготвяне:

* Разтворете маята в леко затопленото мляко. Прибавете захарта, яйцата и разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Сипете маслото. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно за доизмесване. Оставете тестото на топло да втаса.

* Нарежете ябълките на едро и почистете от семките. Не ги белете. Ароматът идва точно от кората, а и тя ще запази целостта на парчетата. Карамелизирайте ги със захарта и маслото. Добавете лимоновата кора, стафидите и ядките.

* Разточете тестото на правоъгълна кора. Нарежете страниците му на ленти без да стигате до средата. В средата наредете ябълковия пълнеж. Оформете  всичко на руло, като преплитате лентите диагонално една върху друга. Подгънете краищата на тестото навътре.

 



* Намажете рулото с малко разбито яйце и оставете да втаса отново за 15-20 минути. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 35-40 минути. След двадесетата минута може да покриете рулото с фолио за да не прегаря отгоре. Сервирайте сладкиша леко топъл. Да ви е сладко!

 

Tags: Тестени Великден

  • Hits: 5119
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.