Новогодишна маслена погача

 

Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-голяма и висока, увеличете количеството на продуктите.

Продукти:

500 г брашно
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
150 мл прясно мляко
1 ч.л. сол
100 г меко масло
разбито яйце за намазване

Приготвяне:

* Разтворете маята в малко хладка вода (около 100 мл)и я разбъркайте на каша с няколко лъжици брашно. Оставете кваса да шупне на топло място.

* Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.

 



* Завийте правоъгълната кора на руло. Нарежете го на триъгълници или на шайби.

 



* Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците-един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете настрани.

 



* Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втаса.

 

 

* Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 40-45 минути. По време на печене може да я покриете с алуминиево фолио за да не прегаря отгоре.  Да ви е сладко!

Tags: Тестени Коледа

  • Hits: 42186
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.