Хлебчета със сушени домати

 

За тези пухкави хлебчета съм избрала пълнеж от сушени домати. Рецептата за пестото може да видите тук, но разбира се, може да напълните хлебчетата с най-различни пълнежи. Както солени, така и сладки. Надявам се да ви допаднат.

Продукти:

100 мл хладка вода
200 мл хладко прясно мляко
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
600 г брашно
брашно за доизмесване

пълнеж:

песто от сушени домати

 



Приготвяне:

* Смесете водата, млякото и захарта. Добавете маята и разбъркайте, докато добре се разтвори. Сипете няколко лъжици от брашното за да получите каша, малко по-гъста от палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа или найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си.

* Прехвърлете шупналия квас в голяма купа. Добавете яйцата, солта и зехтина и разбъркайте добре. С брашното омесете гладко и еластично тесто. Ако е нужно ползвайте брашно за доизмесване. Сами ще усетите с ръцете си кога тестото спира да лепне и става лесно за обработка. Покрийте тестото с кърпа или найлоново фолио и го оставете да втаса повторно.

*  Разточете втасалото тесто на тънък правоъгълник, като преди това поръсите работната площ с брашно. Дебелината не трябва да е повече от 1 см. Нарежете го на ленти с широчина приблизително 4 см. Разбира се, може да направите лентите по-широки или по-тесни. В средата на всяка лента сложете тънка ивица от доматеното песто. Загърнете двата края на лентита, като ги събирате една в друга и прищипвате с пръсти за да се залепят добре.

 



* Завийте затворената лента на охлюв. Ако желаете, преди това може да я усучете.

 



* Поставете хлебчетата в тава, покрита с домакинска хартия. Намажете ги с малко разбито яйце за по-добър загар и ги поръсете със семена, едра сол или сушени билки. Изпечете в предварително загрята на 180*  фурна  за около 30-35 минути или докато порозовеят приятно.

* Може да направите и пълнени франзелки. А това е още по-лесно. Просто не усуквайте напълнената с песто лента на охлюв, а я оставете права в тавата. Единствено внимавайте прищипаната страна да е отдолу. Да ви е сладко!

 

Tags: Тестени

  • Hits: 4125
Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.