Великденска торта-гнездо

 

Моята Великденска торта-гнездо е в кафявата шоколадова гама. Ако ви харесват повече свежите и весели цветове направете кремовете само с бял шоколад. Желираният крем за черупките оцветете с различни бои. А гнездото отстрани може да посипете с оцветен в зелено кокос. Гарнирайте с различни цветенца или други подходящи Великденски украси. Да ви е сладко и светъл Великден!

Продукти за блат 24 см:

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г стопено масло
ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал
2 с.л. коняк или бренди

Продукти за крема:

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
ванилия
12 с.л.захар
8 с.л. брашно
настъргана кора от 1 лимон

100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
100 г бял шоколад

200 мл течна сметана
2 пакетчета желатин (18 г)

100 г масло
3 с.л. пудра захар

Друго:

10/14 празни черупки от яйца
захарни цветчета за украса
шоколад за гарниране
сладкарски бои по желание

Приготвяне:

* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта и разбивайте до получаването на гъст целувчен крем. Прибавете жълтъците, маслото, коняка, портокаловата кора и ванилията. Накрая сложете и пресятото брашно, като разбърквате леко с лъжица.

* Загрейте фурната на 170*. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 30-35 минути. Охладете.

* Издълбайте блата, като оставите борд отстрани. Вътрешността направете на трохи.

* Сварете крем от млякото, жълтъците, захарта, брашното, ванилията и лимоновата кора. Докато кремът е горещ го разделете на три части в отделни купи.

* Към едната част прибавете тъмния шоколад, към другата млечния, а към третата белия. Разбъркайте добре и оставете кремовете да изстиват, но преди това отделете от всеки крем в отделни купички по няколко лъжици. Докато още са топли добавете им по равно желатина, стопен на водна баня с малко вода (около 50 мл) и добре разбъркайте. След това ги оставете да изстинат до стайна температура. Разбийте сметаната на сняг и също по равно я смесете с кремовете. Отново разбъркайте.

* Подредете празните черупки с  отворите нагоре в поставка за яйца. Напълнете ги с кремовете с желатин и ги оставете за няколко часа в хладилника да се желират добре. Сами преценете колко яйца да напълните. За стандартна торта с размер 22/24 см са нужни между 10 и 14 яйца. В една черупка се побират 3-4 с.л. крем. Така можете предварително да определите и какво количество крем ще ви е нужно. Ако сте заделили повече крем за пълнежа на черупките, винаги можете да го сложите върху блата на тортата или да го сервирате като отделен десерт в чаши. За да напълните по-лесно черупките сипете кремовете в найлонови торбички или в пошове и направо шприцовайте вътре кремовете.

 



* Разбийте маслото на пухкав крем с пудрата захар и го добавете към крема с тъмен шоколад. Разбийте отново добре с миксер. Сипете вътре трохите от издълбания блат и объркайте.

* Останалите два крема ще ползвате за да напълните тортата.

Сглобяване:

* Налепете маслените трохи по борда на блата така, че да заприлича на гнездо.

 



* В средата изсипете останалите два вида крем, като ги редувате неравномерно. С лъжичка оформете малки вдлъбнатини върху кремовете там, където ще поставите яйцата.

* Преди да обелите всяко яйце първо го полейте с гореща вода. След това натрошете черупките, обелете и подредете яйцата върху вдлъбнатините.

* Стопете малко шоколад за украса и го налейте във фунийка от хартия. Върху борда на тортата шприцовайте тънки ивици от шоколада така, че да заприлича на слама. Може да направите това и върху лист хартия за печене. След като шоколадът се втвърди го отлепете от хартията и го сложете върху гнездото. Разбира се, въпрос на въображение е как да направите декорацията на тортата така, че да заприлича на гнездо. Е, това е предложението ми за празнична торта за Великден. Да ви е сладко!


 

Tags: Торти Великден

  • Hits: 10083

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.