Кокосова торта с лайм и ягоди

 

Изключително фина, ароматна и вкусна комбинация между кокос, лайм и ягоди. Ако ви харесва моята украса погледнете тук как се прави.

Продукти за торта 20 см:

блат:

180 г меко масло
140 г захар
настъргана кора и сок от 1 лайм
4 яйца
щипка сол
ванилия
40 г кокосови стърготини
1 ч.л. бакпулрвер
125 г брашно
150 мл студено прясно мляко за сиропиране

 



пълнеж:

400 г ягоди
20 г нишесте
3 с.л. ягодов или малинов конфитюр
1/2 пакатче желатин ( 5 г )
200 мл разбита на сняг сметана
250 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
настъргана кора от 1 лайм
ванилия

 



Приготвяне:

* За блата разбийте на крем маслото със захарта. Прибавете кората, сока от лайма и едно след друго яйцата. Разбийте отново. В купа смесете заедно солта, ванилията, кокоса, бакпулвера и брашното. Прибавете ги към маслената смес и разбъркайте добре. Покрийте тортена форма 20 см с хартия за печене и намажете стените отвътре с масло. Изсипите вътре тестото и загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 30-35 минути. След като добре изстине го разрежете на три хоризонтални платки.

* Нарежете ягодите на кубчета и ги кипнете за 2-3 минути заедно с конфитюра и нишестето. Махнете от котлона и посипете с желатина. Разбъркайте добре, за да може желатина да се разпредели равномерно по плодовете и да се стопи от топлината. Охладете.

* Разбъркайте маскарпонето със захарта, ванилията и кората от лайм. Смесете го с разбитата сметана.

 



* Сглобете тортата: на дъното на равна тортена чиния сложете едната платка. Сиропирайте леко с прясно мляко. Пристегнете платката с ринг, на който от вътрешната страна сте сложили ленти ацетатно фолио. Върху сиропираната основа изсипете всичките ягоди. Поспавете втората платка и отново сиропирайте. Разпределете 2/3 от крема и завършете с третата платка. Сиропирайте и приберете в хладилника за няколко часа или един ден.

* Извадете тортата от хладилника и отстранете ринга и ацетатните ленти. Измажете тортата с останалия крем и украсете по желание. Да ви е сладко!

 

Tags: Торти

  • Hits: 16708

Коментари   

Вера
0
Скъпа Йоли,
Христос Воскресе!
Може ли да направя тази торта с желираната глазура на леката кокосова торта?
Отговор
yoli
0
Во истина Воскресе, Верче!
Разбира се, че може. Всякаква глазура, която ти харесва можеш да направиш. Благодаря!
Отговор
Вера
0
Благодаря ти за бързия отговор. Достраша ме да използвам желираната глазура :) и ще действам според рецептата. Как най лесно мога да разрежа блата на три платки за да не се разчупи?
Отговор
yoli
0
Можеш с клечки за зъби да фиксираш по блата местата, на които трябва да го разрежеш. След това с нож за хляб режеш хоризонтално, като клечките остават под ножа. Те са за ориентир за равни разрези. Тива е като помощ, някои режат и с конец, но аз не го правя. Ако искаш пробвай така.
Отговор
Вера
0
Гледам го сега и се чудя. Май ще го разрежа на две. Получи се 3 см блат и ще е трудно да ги разрежа на по 1 см. Благодаря ти за рецептата! Ухае чудесно. Над 10 години се водя от твоите рецепти и винаги са се получавали страхотно.
Отговор
yoli
0
Благодаря ти за доверието! Много ще се радвам, ако тортата ри хареса!
Отговор
Мария
0
Привет, Йоли. Винаги за рождениците вкъщи съм приготвяла тортите по твоите рецепти. Всички винаги са били очаровани!
За торта с диаметър 26 см. с колко трябва да увелича продуктите?
Отговор
yoli
-2
Благодаря ти, Мария. Много се радвам, че ти харесват рецептите ми. Увеличи всичко с 1/2, ще се получи добре.
Отговор
Нина Денина
0
Здравей, Йоли! Винаги на празници се доверявам на твоите рецепти. Много ми допадат и няма лош резултат. Благодаря ти! Искам да попитам как се прави тази украса по борда на тортата?
Отговор
yoli
0
Благодаря, Нина! Радвам се, че си доволна от рецептите ми!
Кокосовата украса ще намериш в категория “Украси”, а и съм посочила линк съвсем в началото.
Отговор
Симона
0
Здравей, Йоли. Често правя твоите торти и винаги се харесват много. Тази е един от фаворитите на моето семейство. Това, което се чудя, е дали мога да я измажа с швейцарски маслен крем и да я облека с фондан?
Отговор
yoli
+1
Благодаря ти, Мони! Много се радвам, че ти харесват тортите тук. Разбира се, че може! Само отгоре да е блат и да измажеш всичко с маслен крем.
Отговор
Тинка Влашка
0
Скъпа, Йоли ! Честит и вкусен е празника ни, благодарение на теб! Тортата е страхотна ! ..Толкова съм доволна и щастлива, когато близките ми я оценяват..Но ти знаеш, как е... :) Благодаря и за тази рецепта...
Отговор
yoli
0
Честита Цветница, Тинче! Благодаря ти, че избра тази торта за празника!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.