Лешникова торта с шафран и малини

 

Изключително ми е приятно да споделя с вас, че най-скъпата подправка на света, извлечена от шафрановия минзухар вече се добива и у нас. Диана Игън засажда през 2014 година 10 декара с шафранов минзухар в землището на село Славяново. Българският шафран се отглежда без никакви пестициди и единствената обработка на почвата е прекопаване и отстраняване на бурените. Това, както и климатичните условия правят шафрана от Славяново изключително качествен и по някои характеристики надвишава с 30% стойностите, необходими за първа категория. Нашият шафран намира добър пазар в Западна Европа, както може да се купи и у нас. Списание "Меню" ни предлага интересна статия за това скъпоценно есенно лилаво цвете, от чиито огнено-червени близалца се извлича най-луксозния аромат в кулинарията.

Продукти за торта 24 см:

за корите:

5 белтъка
150 г захар
150 г фино смлени запечени лешници
2 с.л. брашно
2-3 щипки сол
настъргана кора от 1 лимон
ванилия

за крема:

150 г захар
130 г брашно
2-3 щипки сол
1 литър прясно мляко
5 жълтъка
100 г натрошен бял шоколад
250 г меко масло
2-3 щипки шафран
ванилия

друго:

250 г пресни малини
кокосови стърготини за поръсване

 

 

Приготвяне:

* Разбийте на сняг белтъците, докато получите твърди връхчета. Добавете на части захарта, като продължавате да разбивате, докато се разтвори напълно. В купичка смесете лешниците, брашното, солта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете ги към белтъчената смес и внимателно разбъркайте с лопатка. Разделете тестото на три части. Всяка изсипете и загладете във формата за печене, покрита с намаслена хартия за печене. Изпечете ги по отделно в предварително загпята на 170*С фурна с вентилатор за около 20-25 минути.

* В тенджерка смесете брашното, захарта, шафрана и ванилията. Сипете млякото и жълтъците и разбъркайте. На тих огън сварете гъст крем. Докато кремът е още горещ сложете шоколада. Оставете го да се охлади. Разбийте маслото на пухкава побеляла пяна и го добавете към студения крем. Накрая разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата, като намажете с крем между корите. Върху всеки пласт крем наредете малини. Измажете тортата отстрани и отгоре с крем, поръсете с кокос и гарнирайте с плодове. (За по-добра форма може да пристегнете тортата с тортен ринг. От вътрешната му страна поставете ацетатни ленти. След като тортата се стегне за няколко часа в хладилника, отстранете ринга и лентите и след това я измажете отстрани с крем.)

*** Тортата на снимката беше за подарък и затова е гарнирана с цветя и шоколад вместо с плодове. Мога да кажа, че кремът е доста като количество. Може да не го слагате целия. Остатъкът може да замразите и да ползвате за друг десерт. Получи се много вкусна и нежна на вкус торта с неповторим аромат на шафран и лешници. Да ви е сладко!

 

 

Tags: Торти

  • Hits: 24781

Коментари   

Ели
+1
Здравейте Йоли,
Нещо пропорциите за крема ме объркват. 150 гр брашно са около 16 сл. Направих крема с 8 сл. брашно.
Страхотни вкусотии са Вашите рецепти, но моля ако може пропорциите да са в грамове, че тези мерки в 'лъжици' са много относителни. Благодаря!!
Отговор
yoli
0
Съжалявам много, Ели. Тортата е много, много стара. Може би преди 15 години съм я правила, ако не и повече. Трябва отново да я приготвя и да измеря точно грамажите. Извини ме за неудобството. Благодаря ти, че опита. Светли празници.
Отговор
Ели
+1
Стана перфектно с 8 сл брашно и 1:1 останалите пропорции. Кремът не се 'гипсира' а стана лек и пухкав. Леко кисели плодове с този крем е много добра комбинация.
Използвах ацетатна летна когато сглобявах тортата, която махнах на следващият ден.
Свети празници!! И благодаря!!!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че ви хареса, Ели! Аз благодаря!
Отговор
Ангелина
0
Здравейте! Направих тортата и т.к. не е поправена порцията на брашното, сложих за по-точно измерване 150 гр. Усещаше се брашното в крема и съм много разочарована от себе си, че не се усъмних в "8с.л. или 150 гр", което е 1:2 реално. Както и да е, добре е да се поправи рецептата в публикацията. Явно с 8 с.л. става. Иначе тортата е хубава!
Отговор
yoli
0
Благодаря, Ангелина. Ще я направя за един рожден ден за 22.01 и ще премеря точно. Досега всички са я правили както е написана. Ще питам инДарина Такова колко брашно слага. Тя прави тортата от години.
Отговор
Христо
0
Здравейте, да попитам мерките за крема дали са редактирани както трябва?
Отговор
yoli
0
Привет, Христо. Така правя крема от години. Не е имало проблем. Какво Ви притеснява?
Отговор
Христо
0
Ами за момента не ме притеснява защото не съм я правил. Зачетох се в коментарите и видях че се говори за брашното в крема. Само че се обсъждат 150 гр брашно, а в рецептата виждам че е написано 130 г. И се чудях преди грамажа е билд друг преди. Затпва питах.
Отговор
yoli
0
Привет, Христо. Брашното е 130г. Не знам защо някой е мерил в лъжици и е решил, че е 150г.
Отговор
АСПАРУХ
0
Здравейте. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!. МНОГО ЗДРАВЕ Ви пожелавам. Много бих се радвал да пробвам тази рецепта, но ми се струва, че гостите биха имали препоръка да се разменят малините с друг вид плод,заради семките в тях. Какви съвети бихте ми дали? Благодаря Ви много.
Отговор
yoli
0
Честито рождество, Аспарух! И аз пожелавам от сърце много щастие, здраве и успехи!
Няма никакъв проблем да се заменят плодовете. Тортата не е капризна като вкус и чудесно ще пасне с мандарини или портокали, тъкмо подходящи за сезона. Ако обичате по-ароматни плодове, ягодите са идеален избор. Благодаря и весела Нова година!
Отговор
Кристина
0
Здравейте Йоли,
Честита Нова Година! Пожелавам ви здраве и много любов!
По вдъхновение на Дарина Такова, която ми е съученичка, в “Черешката на тортата” направих тази торта за Нова Година, която обра точките! Много ви благодаря за хубавите идеи и рецепти!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, че тортата ти хареса, Криси! Благодаря за доверието и коментара! Щастлива Нова година!
Отговор
Славянка Славова
0
Здравейте Йоли,
За много години здраве и щастие Ви желая!
От епизода в “Черешката на тортата” се впечатлих и направих тази торта за празниците като между блатовете сложих банани и портокалови корички а отгоре украсих с малини и боровинки. Получи се невероятен вкус. Благодаря Ви за страхотните рецепти!
Отговор
yoli
-1
За много години, Слаеянка! От сърце благодаря за доверието и коментара! Много се радвам, че тортата Ви е харесала!
Отговор
Кристина
0
С какво бих могла да заменя шафрана, тъй като няма от къде да купя
Отговор
yoli
0
Абсолютно с нищо, Кристина. Съжалявам, няма подправка, която да го наподоби. Но може да сложиш всякакъв друг аромат, който обичаш.
Отговор
Валентина
0
Здравей ,Йоли досега не съм ползвала шафран ,но си купих специално заради тортата,затова искам да попитам трябва ли да го смеля преди да го сложа в крема.Защотоизглежда много едър.
Отговор
yoli
-1
Здравей, Вале. Ще се радвам, ако тортата ти хареса.
Не е нужно да го мелиш. Това са много нежни близалца на минзухар, които стават меки и нежни от горещата течност. Дано е ароматен шафрана, който си купила. Аз не винаги попадам на добър.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.