Морковена торта без брашно

 

Отива Зайо Байо в сладкарница и пита продавача:
- Имате ли толта от молкови?
- Ми, нямаме.
Отива на другия ден и пак пита:
- Имате ли толта от молкови?
- Ми, нямаме.
И така 4-5 пъти... Хората решили да направият торта от моркови. На другия ден идва Зайо и пита:
- Имате ли толта от молкови?
- Имаме.
- Много е гадна, нали...

Стар сладурски виц от времето, когато тортата от моркови в България действително не беше популярна. С течение на времето у нас се наложиха различни рецепти, повлияни най-вече от Западна Европа и САЩ. Колкото и да е странно, както и противно на вица, тортите с моркови, които се получават като вкус и качество са добри. Лично аз мога да ви предложа още два варианта с чудесен вкус, а днес ви предоставям рецепта за морковена торта без брашно. Светли Великденски празници на всички!

Медено-морковена торта

Морковена торта

Продукти за торта 20 см:

блат:

200 г едро настъргани моркови
50 г кокосови стърготини
30 мл прясно мляко или кокосово мляко
сок от 1 портокал
3 яйца
100 г захар
180 г фино смлени бадеми
20 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче шоколадов пудинг
50 г стопено масло
ванилия
1-2 ч.л. настъргана кора от портокал и лимон
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон на прах

крем:

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна сметана
300 г натурално крем-сирене
ванилия

 



Приготвяне:

* Започнете с приготвянето на крема. Залейте шоколада със сметаната и оставете 1-2 минути без да бъркате. След това разбийте добре с пасатор, а не с миксер. Покрийте сместа с найлоново фолио и оставете в хладилник поне 6-8 часа. Може да направите това от предния ден.
Разбийте за кратко крем-сиренето с миксер. Добавете шоколадовата смес и разбийте до получаване на плътен крем, подходящ за шприцоване. Ако желаете може да го оцветите със сладкарска боя.

* За блата на тортата първо подгответе морковите. Смесете ги заедно с кокосовите стърготини и залейте с портокаловия сок и млякото. Оставете ги да престоят 30-40 минути за да омекнат.

* Разбийте яйцата зъз захарта докато получите гъст крем. Яйчената смес трябва да е плътна, с бял цвят и да утрои обема си. Отделно смесете и разбъркайте бадемите, какаото, пудинга, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към разбитите яйца и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая сипете морковите и стопеното масло. Отново внимателно разбъркайте. Изпечете тестото на три отделни части в загрята на 170* фурна за около 25-30 минути.

* Сглобете тортата, като редувате блат-крем. Измажете я цялата отстрани и отгоре с крем и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Няколко думи за блата. Тъй като в тестото няма брашно, консистенцията на изпечения блат е изключително крехка и нежна. Това го прави неподходящ за изпичане наведнъж и след това разрязване на три части. Затова препоръчвам да изпечете по отделно три тънки блата с диаметър 20 см. Ако искате по-голяма торта изпечете тестото на два пъти в по-голяма форма.
Не сиропирайте блатовете. Морковите дават достатъчно влага, както и отсъствието на брашно. Тортата е много фина и вкусна. Ще се радвам да опитате!

 

Tags: Торти Великден

  • Hits: 25133

Коментари   

Gui
+3
Скъпа Йоли,
искам да кажа колко хубави (и красиво оформени!), точни и харесвани са твоите рецепти.
Рядко пиша, но съм от отдавнашните ти последователи - за първи път те гледах в Студио 5 една студена януарска вечер, годината не помня, но ти представи спаначено руло със сьомга и крем-сирене - отноово много добра рецепта!
Благодаря ти, че радваш мен и толкова много други!
Днес направих тази торта и въпросът ми е: защо сметаново-шоколадовия крем е добре да престои 6-8часа? Аз не можах да чакам толкова :-) и тортата вече е в хладилника. Дуга промяна, която направих бе да заменя пудинговата смес с 2с.л. нишесте.
Бъди все така вдъхновяваща!
Отговор
yoli
+1
Ех, че си мила! Много, много ти благодаря! Да, беше хубаво в Студио 5, чудни спомени имам от тези години. Радвам се, че си била и ти с мен.
Надявам се, че тортата ти е харесала на вкус. Малко по-различна е от обикновено, тъй като в блата няма брашно. Лично на мен много ми допада. Ами знаеш ли, принципно ганашът, който се използва след това за разбиване трябва добре да се охлади и спои. Някои го оставят в хладилник дори цяла нощ. Но и аз като теб, рядко го изчаквам. Като се изстуди добре го разбивам . А пудингът си е чисто нишесте, многодобре, че си го заменила. Единстваното различно е, че има вкус, а нишестето няма. Много, много ти благодаря още веднъж за доверието и коментара!
Отговор
Victoria
+1
Тортата стана фантастична! Най-добрата рецепта за морковена торта, която съм пробвала досега, много точна и добре описана. Каквото и да съм правила по Ваша рецепта, винаги се получава. Благодаря!
Отговор
yoli
0
Много се радвам, Вики! Аз благодаря! За доверието и хубавите думи! Честита Нова година!
Отговор
Desislava
0
Здравейте, имам въпрос в описанието "Разбийте за кратко крем-сиренето с миксер. Добавете шоколадовата смес и разбийте до получаване на плътен крем, подходящ за шприцоване. Ако желаете може да го оцветите със сладкарска боя.", коя шоколадова смес имате предвид -шоколадовия пудинг ли? Благодаря
Отговор
yoli
0
Деси, здравей. Теб те интересува крема и само продуктите за него. Съответно, става въорос за белия шоколад. И той си е шоколад, нищо, че е бял. Пудингът е в продуктите за блата.
Извини ме, ако не е написано достатъчно ясно.
Отговор
Mariya
0
А аз искам да попитам шоколадовият пудинг трябва е притотвен по описанието на пакета нали ?
Отговор
yoli
0
О, не, Мария. Той е нужен за блата в сухо състояние. Смесва се с другите продукти както съм написала. Не се приготвя предварително, както е по описание на пакета.
Отговор
Mariya
0
Много благодаря :-)
Отговор
Гергана Ангелова
0
Здравейте, бих искала да направя тортата за рожденният ден на синът ми, но размер 24 см . Видях, че за по- голяма торта предлагате да е двупластова но ми се ще да е трипластова, което означава че трябва да увелича количеството продукти. Бихте ли описали какво трябва да е количеството. Ще правя такъв тип торта за първи път и се упасявам, че може да сбъркам ако сама започвам да преизчислявам количеството. Благодаря Ви!
Отговор
yoli
0
Много ще се радвам, Гери, ако тортата ви хареса! Особено на рожденика.
С 1/3, не-повече да се увеличат продуктите.е е напълно достатъчно.
Благодаря за доверието!
Отговор
Румяна
0
Здравей, Йоли, винаги когато има специален повод в семейството правя торта по твоя рецепта, и винаги се получават сполучливи и много вкусни. Благодаря ти!
Този месец синът ми има рожден ден и съм решила да направя тази морковена торта, но той е алергичен към кокос. Моля те за съвет с какво да заменя кокосовите стърготини? Или просто да ги пропусна?
Отговор
yoli
0
Благодаря, Руми. Ще се радвам, ако тортата се хареса.
50 г кокос е много малко като тегло, но много като обем. Не можеш да го пропуснеш, трябва да го замениш с нещо. Сложи малко брашно, примерно 2 с.л. и още толкова фини овесени ядки. Мисля, че ще стане добра консистенция.
Отговор
Диана
0
Здравейте, Йоли. Бих искала да Ви попитам нещо относно крема в тази торта. Искам да направя от тортите с цифри /с бисквитените блатове/. Този крем дали е подходящ? Достатъчно твърд ли е, за да може да стои шприцован и да не се сплеска? Благодаря Ви предварително и Ви пожелавам все по-чудесни произведения, които стоплят душата само като ги погледне човек. :)
Отговор
yoli
0
Привет, Диана. Да, кремът е Мниго стабилен. Без проблем се шприцова.
Ще се радвам, ако тортата ти хареса, благодаря.
Отговор
Диана
0
Пак съм аз :lol: . Залях шоколада с гореща сметана и разбих с пасатор. Обаче е много течно, никак не е кремообразно. Сложих го в хладилника до утре, предполагам ще стегне, но така ли трябва да е? Мислех си, че трябва да е по-гъсто.
Отговор
yoli
0
Течно е, разбира се. Съвсем течно даже. Затова се охлажда добре преди разбиване. Ще стане чудесно, не се тревожи.
Отговор
Стела
+1
Здравейте, правила съм една единствена торта в живота си и това е с Дулсе де лече, у нас я обожават....исках да кажа, че съм новак :)
Имам въпрос относно блатовете, един по един ли се пекат и това не пречи ли на сместа да стои толкова време :)
Отговор
yoli
0
Няма нищо страшно да си новак в нещо. Напротив! Така предизвикателството и желанието са още по-големи. Давай смело, Стела и никога не се страхувай. Дори и нещо да не се получи, не се отказвай да го повториш.
За тази торта е добре тестото да се изпече на 3 части, а не наведнъж. Липсата на брашно прави консистенцията мека, нежна и ронлива. Няма да се получи добре при един блат, който след това да се разреже. Нищо му няма на тестото. Ако е приготвено правилно и в него има достатъчно въздух, може спокойно да престои.
Отговор
Стела
0
Много благодаря:)
Няколко дни "обикалям " рецептите и не мога да избера .... невероятно красиви, изящни и апетитни торти!
Отговор
yoli
0
Много си мила, Стели! Благодаря отново!
Отговор
Христина Владимирова
0
Здравейте, много ми се иска да изпълня тязи прекрасна рецепта, но имам два въпроса. Какви трябва да бъдат бадемите за блата- сурови, печвни, белени или не. Също така каква смвтана св добавя в крема - животниска сладкарска ли? Благодаря!
Отговор
yoli
+1
Ще се радвам много, ако тортата ти хареса, Хриси. Благодаря за доверието.
Бадемите са фино смлени, сурови и без значение дали са белени или не. Ако са печени трябва задължително да се посочи в рецептата, както и ако се изисква специално да са белени.
Сметаната винаги е само една-сметана и толкоз. Което означава от мляко, течна, неподсладена. Това, на което у нас се казва сладкарска сметана е растителен заместител. Не е млечен продукт, а чист течен маргарин. Сметана може да се нарече само млечен продукт. А пълномаслената изисква да е над 30 % масленост. Под 30 % не е годна за разбиване. Това трябва да гледаш по опаковките, когато купуваш.
Отговор
Христина Владимирова
0
Тортата стана невероятна, гостите много я харесаха, някои дори поискаха рецептата, за да си я приготвят също! Благодаря за прекрасната рецепта!
Отговор
yoli
0
Аз благодаря, Хриси! Много се радвам, че се е харесала на всички!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.