Шоколадово малинова торта

 

С удоволствие ви представям една великолепна торта на един от любимите ми сладкари Йохан Лафер. Опознах този човек от различни телевизионни готварски предавания, които той води в Германия, както и такива, в които е само участник. В тях той се занимава повече с готварство, отколкото със сладкарство. Но действително истинската му стихия е сладката част от кулинарията. Всъщност, Лафер е австриец и едва след приключване на военната си служба се премества да живее в Германия. През 1981 година става главен сладкар в мюнхенския ресторант Aubergine von Eckart Witzigmann. Но една година по-късно започва да работи в парижката сладкарница Gaston Lenôtre. След още една година наследява главното готваческо място в ресторант Le Val d'Or. Днес този ресторант има звезда Мишлен и 16 точки Гол Мийо. Лафер има още един ресторан, награден с 14 точки, собствено кулинарно училище, множество книги и великолепен усет към вкусната и красива храна!

Продукти за блат 24 см:
 
60 г меко масло
30 г пудра захар
3 жълтъка
60 г заквасена сметана
3 белтъка, разбити на сняг с 35 г захар
1 ваниля
60 г брашно
40 г нарязани запечени бадеми или други ядки по избор

Продукти за трюфел крема:
 
400 г течна пълномаслена сметана
60 г захар
400 г натурален шоколад
140 г масло
 
Продукти за малиновото желе:
 
800 г малини
200 г захар
2 пакетчета желатин (18 г )
 
Друго:
 
200 г марципан (рецепта за домашно приготвен марципан може да видите тук)
пресни малини за украса
суров шамфъстък за украса

 



Приготвяне:
 
* За блата разбийте на крем маслото с пудрата захар. Прибавете жълтъците, сметаната и ванилията. Накрая смесете крема с разбитите със захар белтъци, брашното и ядките, като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка.
 
* Изсипете тестото в тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 170*С  фурна с вентилатор за около 20-25 минути, докато се зачерви приятно. Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади.
 
* За трюфел крема загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея начупения шоколад, захарта и маслото. Бъркайте, докато получите гъст лъскав крем и захарта се стопи. Ако обичате по-малко сладко не слагайте захар в крема.
 
* За малиновото желе кипнете плодовете със захарта. Гответе 2-3 минути. Пасирайте с пасатор и претрийте всичко през цедка. Загрейте желатина на водна баня, набъбнат в малко студена вода (около 50 мл). След като се разтопи го смесете с малиновото пюре и разбъркате добре. Оставете желето да се охлади на стайна температура преди да го сложите в тортата.

Сглобяване:
 
* На дъното на тортена чиния поставете блата и го стегнете с подвижен ринг. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента, за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на тортата. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки-джоб от книжарницата и да направите лента от тях. За по-добър вид на блата изрежете краищата му, тъй като отстрани тортата не е измазана с крем и се вижда.
 
* Върху блата сипете 1/3 от крема, като леко го затоплите преди това. Разнесете го равномерно с лъжица и оставете тортата в хладилника, докато ганаша се стегне.
 
* Върху крема сипете малиновото желе. То трябва да е студено, но да не е почнало да желира. Отново върнете тортата в хладилника за 3-4 часа, докато желето се стегне добре.
 
* Върху малиновото желе нанесете 1/3 от ганаш крема, като отново леко го затоплите. Може да направите това и в микровълнова фурна за 10 секунди. Разнесете равномерно и приберете в хладилника, за да стегне крема.
 
* Разточете марципана върху плот, поръсен с малко пудра захар или нишесте. Разточете кръг с диаметъра на тортата и го сложете върху втория пласт крем.
 
* Накрая отново затоплете ганаша, който е останал и го излейте най-отгоре като глазура. Може да оставите малка част от него за украса, ако ви харесва тази, която аз съм направила. Приберете тортата в хладилника за 1 нощ. Преди сервиране с горещ нож маркирайте тортата на парчета. Сложете в шприц останалия ганаш и украсете триъгълниците. Гарнирайте с малини и поръсете с малко счукан шамфъстък. Да ви е сладко!

 


 

Tags: Торти

  • Hits: 40416

Коментари   

Спиридонова
0
Здравейте, Йоли! Направих тортата и наистина вкусът й е невероятен. При мен обаче, малиновият пласт не прилепна добре към пластовете крем. Защо може да е станало така?
Отговор
yoli
-1
Благодаря ти, че пробва. Радвам се, че тората ви е харесала. Понякога така става и при мен, ако желатинът е бил малко повече. И аз много се ядосвам. Надявам се, че това не ви е попречило да я хапнете.
Отговор
Спиридонова
0
Благодаря за отговора! Ни най -малко не ни е повлияло на вкуса, беше вълшебен!
Отговор
Яна
-1
Вчера я направих и днес я изядохме! Тортата е вълшебна! Всички бяха убедени, че съм я купила! Толкова, толкова е вкусна и реално се прави доста лесно. Единственото, което сигурно ще променя за следващия път ще бъде да сложа просто малини, а не да правя малините на пюре и на желе после. Изключително успешен опит! Ох, пак ми се дояде, а свършиии! Много благодаря за рецептата!
Отговор
yoli
+1
Ех, че ме зарадва! Много ти благодаря за доверието и коментара, Яна!
Отговор
Марти
0
Здравейте, Йоли!
Правила съм много от предложените от Вас торти и всички са ставали страхотни - както като визия, така и на вкус!
В случая се спрях на тази рецепта, предвид комбинацията от съставки и вкусове. Но тъй като ми се иска тортата да е в лилаво, моля за Вашето мнение за следното евентуално изменение. Част от крема да се направи с бял шоколад, който да оцветя в лилаво и да ползвам както между блатовете заедно с тъмния крем, така и за покритие на тортата. И малините да заменя с боровинки /или конфитюр, ако не мога да намеря пресни или замразени такива/.
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост :)
Отговор
yoli
0
Здравей, Марти. Благодаря ти за доверието. Ще се радвам, ако тортата ти хареса.
Разбира се, можеш спокойно да направиш крем с бял шоколад вместо с тъмен. Не слагай захар в крема. И друго, в тези пропорции няма да стане гъст крем. Затова разбъркай ганаша ден предварително и го остави в хладилника. След това го разбий с миксер до сгъстяване. Не слагай и масло. В този случай няма нужда.
Не ползвай конфитюр, много сладко ще стане. Със замразени плодове е по-добре, ако няма пресни. Успех!
Отговор
Milena Andonova
0
Здравейте, Йоли! С какво мога да заменя бадемовия марципан, т.к. не го обичам? Мерси предварително!
Отговор
yoli
0
Привет, Милена. С нищо не можеш да го замениш. Пропусни го, не е проблем изцяло да отсъства от тортата. Пак ще стане много хубава. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!
Отговор
ЕВА
0
Здравейте Йоли!
Впечатлена съм от Вашите творения. Благодаря ви, че ги споделяте с нас. Избрах си много трудно точно тази торта, защото всички ми харесват. Искам да зарадвам мой близък за Рожден ден и затова ще се постарая да направя този шедьовър. Моя опит в сладкарството е много по-скромен. Моля за малко повече съвети по приготвянето, според Вас и опита Ви коя марка течна сметана да ползвам? Възможно ли е да сложа само малини (замразени плодове), като ги отцедя предварително. Много здраве и кулинарни изкушения. Благодаря предварително за отделеното време и внимание.
Отговор
yoli
0
Здравей, Ева. Много мили думи ми казваш! Благодаря ти от сърце! Надявам се да ти хареса тортата.
Сметаната е без значение каква марка е, стига да е истинска млечна. На Президент е най-добра, разбира се, но е по-скъпа. Много хубава сметана има в руските магазини, аз редовно от там купувам.
Желето става чудесно със замразени малини. В никакъв случай не ги размразявай. 500 г за разени са достатъчни. Кипни ги както са замразени, за да отпуснат всичкия си сок и давай нататък.
Отговор
ЕВА
+1
Страхотно, благодаря за експресния и точен съвет. Ще действам. И се надявам на добър резултат.
Прегръщам те Йоли :-) :-)
Отговор
Йоана
+1
Здравейте Йоли! Благодаря за изобилието от рецепти, тази торта определено ми грабна вниманието - изглежда страхотно и много апетитно. Мисля да изпробвам рецептата тази седмица, но се чудя може ли да се направи с мраморна глазура или не е подходящо да се замразява? Благодаря предварително.
Отговор
yoli
-1
Благодаря, Йоана. Тортата е превъзходна като вкус, гарантирам. Но не е подходяща за огледална глазура, ако е така подредена. Замразяването не е проблем. Ако искаш тази глазура, трябва цялата торта да е облечена в крем, за предпочитане с желатин. И задължително замразена, разбира се. Може да я подредиш така, че да я залееш с огледална глазура. Само от теб зависи, всичко е възможно да се направи.
Отговор
Йоана
0
Много благодаря за бързия отговор! Имам време до петък да помисля :-)
Отговор
Йоана
0
Тортата е уникална! Невероятно вкусна и много балансирана, тъй като крема е доста сладък, а малиновото желе леко кисело. Направих я за 30 годишнината си, всичките ми гости много я харесаха и казаха, че е най-хубавата торта, която са яли. Отгоре я покрих с марципан (бях решила, че искам бяла торта). Следващото нещо, което ще пробвам, ще е огледалната глазура.
Благодаря Йоли!
Отговор
yoli
0
Не, аз благодаря, Йоана! Много ме зарадва коментарът ти, наистина! Да си ми жива и здрава! Честит празник, макар и на патерици! Но от сърце!
Отговор
Диди
0
Здравей, Йоли! Адмирации за уникалните ти торти! Толкова креативни, интересни и... НЕВЕРОЯТНО ВКУСНИ! Пробвала съм 6 - 7 от твоите и всички са превъзходни!
След 2 дена имам рожден ден и избрах да направя тази торта. Имам едно въпросче - ще се получи ли добре, ако измажа тази торта с крем от маскарпоне, пудра захар и разбита на сняг сметана, за да направя украсата на Малиновата ти торта?
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Диди! Винаги много радост ми носиш!
Разбо се, всичко можеш да направиш. Няма задължителни неща, особено при декорациите. Единствено гледай да не слагаш пласта с желе до края. Ще се свлече крема от него. Направи първо ограничение с крема и после налей вътре желето. Непременно ползвай ринг и ацетатни ленти. Ще стане супер!
Отговор
Стела
0
Здравейте! Тортата е страхотна. Не откривам бадемов марципан в магазините. С бадемова паста дали ще се получи?
Отговор
yoli
0
Много се радвам, Стела! Благодаря от сърце!
Ще се получи само, ако масата е достатъчно пластична и може да се разточва. Не знам какво имаш в наличност, но опитай.
Отговор
Христина
0
Здравейте, може ли вместо малини да се използват ягоди? Благодаря предварително!
Отговор
yoli
0
Разбира се, Хриси. Както ти харесва. Няма нищо задължително. Всичко е въпрос на вкус.
Отговор
Елеонора Цветкова
0
Здравейте, благодаря за страхотната рецепта!
Направих тортата с брауни блатове ,с вашият крем и малиновото желе, стана невероятна!
Пожелавам ви успехи и много вдъхновение!
Отговор
yoli
+1
Сърдечно благодаря, Елеонора! Много се радвам, че се е получила хубава торта. С брауни блатове със сигурност е великолепно.
Отговор
Тинка Влашка
0
Скъпа, Йоли..Ти си част от нашия празник. :) .. Рождения ден на дъщеря ми.. Незаменима е шоколадовата наслада от тази торта .. много шоколад, много удоволствие... Приеми нашите искрени благодарности ....
Отговор
yoli
0
Благодаря, Тинче! Така ме радваш винаги! Много съм щастлива, че тортата ви хареса!
Отговор
Диляна Иванова
0
Скъпа, Йоли! Възхитителни са тези твои торти :-) За шоколадовата с малини-думи нямам!! В случай, че пробвам с бял шоколад, какво би било съотношението на шоколад и сметана за крема? Благодаря ти предварително! :-)
Отговор
yoli
0
Благодаря ти много, Диляна! Радвам се, че ти харесват тортите тук.
С 200 г трябва да увеличиш белия шоколад за това количество сметана. Трябва да предвидиш, че кремът ще стане много сладък, тежък и само с обикновен млечен вкус. Прецени сама, дали ще ти хареса.
Отговор
Диляна Иванова
0
Сърдечно благодаря за съвета, Йоли! Ще обмисля внимателно всичко.
Отговор
Ели
0
Здравей, Йоли! Искам да направя тази торта, но ми трябват 16 парчета. Чудя се дали да увелича дозата, да намаля диаметъра и да я направя по-висока. В такъв случай как да направя подредбата? Ако разбия ганаша дали ще стане просто по-висока и без да увелича продуктите?
Отговор
yoli
0
Здравей, Ели. Ако намалиш диаметъра автоматично ще получиш по-висока торта, логично. 16 парчета всякак излизат от посочените продукти. Просто я нарежи на 16. Тортата е плътна и по-тежка, малки парчета са напълно достатъчни. Според мен нищо не увеличавай и не разбивай ганаша. Направи я по-малка, ще стане по-висока и я разграфи на 16. Надявам се да останеш доволна. Благодаря ти!
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.