Свинско с лучен сос

 

Сушеният лук е чудесен за готвене, а за лучен сос е повече от великолепен! Той е с много наситен концентриран вкус и аромат, а същеверменно е мек и не е лют. Може да купите сушен лук в магазините за подправки, както и в супермаркетите на щанда за сушени плодове и зеленчуци.

Продукти за 4 порции:

400 г свинско бонфиле
сол и черен пипер на вукс
брашно за овалване
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин

сос:

1 ч.ч. сушен лук
150 мл бяло вино
сол на вус
вода за разреждане
1 ч.л. масло
1 ч.л. нишесте, ако е нужно
балсамов оцет или редукция

Приготвяне:

* Нарежете месото на медальони и го овкусете със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно. Това ще спомогне за по-доброто запечатване на месото, както и за уплътняване на соса.

* Загрейте маслото и зехтина и запържете за кратко месото. Месото е много крехко, не го пържете прекомерно дълго. По 30-40 секунди от страна са напълно достатъчни. Извадете изпърженото месо в чиния.

* В същата мазнина сипете лука и веднага разбъркайте. Той прегаря много бързо, трябва само да се зачерви, а това става буквално за секунди. Угасете всичко с виното и оставете да поври малко за да се изпари остротата на алкохола. Долейте толкова вода, колкото сметнете за нужно. Сами определете плътността на соса така, както ще ви хареса най-много. Ако искате по-голямо количество сос добавете 1 ч.л. нишесте, размито в малко студена вода и доразредете с още вино или вода. Намалете огъня, посолете и оставете соса да покъкри няколко минути. Към края на готвенето сложете месото в соса. Гответе още 2 -3 минути. Накрая добавете маслото.

* Сервирайте медальоните топли, поляти с лучен сос и мъничко балсамов оцет или редукция. Да ви е сладко!

 

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 12576

Коментари   

Лилия
-1
Здравей Йоли :-) Вкусна,бърза и лесна рецепта...идеално :-)
Отговор
yoli
0
Благодаря, Лили! Радвам се, че ти допадна! И аз често го приготвям. Не толкова за свинското, колкото за соса. Чуден е и с пиле, и с телешко.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.