С-4 или Гъши дроб с уиски сос

 

Със сигурност няма да намерите никъде в света рецепта с това име. С-4 е пластичен експлозив, който категорично не се използва в кулинарията. Но днешната ми рецепта е рецепта с история, която ще ви разкажа с няколко думи.

Моят любим приятел Станимир Славов от Пловдив ми изпрати вкусен подарък чак в Германия. Разбира се, имаше организация. Деликатесното парче гъши дроб първо пристигна в София по куриер. Станимир, за пълна сигурност, дроба да е в перфектно състояние, направи кутия от стиропор, в която грижливо опакован в жълти кърпи и увит в десетки метри тиксо, гъшият дроб беше транспортиран. Ето снимка на произведението му.

 



Оттам нататък, синът ми го слага във фризера, а на следващия ден го пъха в куфара и пристига при мен. Ок, но на летището в Дортмунд го спират за проверка. Скенерът регистрира, че в куфара има кутия с неясно плътно съдържание. Добре, но това чудо на майсторлъка, което Станимир е сътворил няма отваряне! Кутията е омоната с няколко пласта широко червено тиксо, самата тя е залепена със силикон, да не говорим за парчето дроб. Няма развиване, няма отваряне. Синът ми дърпа с пръсти да разкъса опаковката, полицаите бавно отстъпват назад. Всичко това се случва ден след атентатите в Брюксел. Мерките за сигурност на летищата са засилени, не, че има полза, както сами виждаме какво се случва по света. Да се върна на дроба. Синът ми им обяснява, че е гъши дроб, но те не го разбират на английски. Накрая, след 20 минути решават, че е риба и всичко е ок. За да е пълна картинката му обръщат наопаки целия багаж. Освен петте литра хубава българска ракия, в куфара се мъдрят и два агнешки комплекта за дроб сарма. Сега пък карантия! Горките германски полицаи, не могат да осъзнаят за какво са му на сина ми тези органи. Няма как да разберат, че Великден предстои и няма нищо по-хубаво на света човек да си сготви една българска дроб сарма, при условие, че в Германия хубаво агнешко месо няма. Бях помолила сина ми да ми купи цигари от Фришопа. Купил той два стека, съответво единия му го конфискуват и го глобяват 20 евро! Туйто. Като да е цирк, нека е пълен! Най-накрая горкото дете се добра до мен. Качваме се в колата и тръгваме, а в същото време Станимир пише съобщение: "Пиши дали е пристигнала пратката. Че с тези взривовееее... Аз после се усетих, че е точно като С-4. И като цвят и като плътност. Пак добре, че направо не са ти взривили багажа." Сладур! Как да не го убие човек! Но е прав, гъшият дроб невероятно прилича на С-4, няма майтап.
Та така, мили ми приятели. Всичко е наред, С-4 пристигна в Германия и беше приготвен на две вкусни рецепти, които ще ви представя. Насладихме се на деликатесния дроб и всички у дома благодарим на Стани за подаръка. Синът ми със сигурност ще помни случката години наред.


Продукти за 4 порции:

4 парчета гъши дроб
сол и черен пипер на вкус

сос:

2 шалота
20 г масло
50 мл уиски
100 мл зеленчуков бульон
100 г маскарпоне
сол и бял пипер

Приготвяне:

* За да направите соса нарежете лука много ситно и го запържете на умерен огън в маслото. Налейте уискито и оставете да се изпари остротата на алкохола. Сипете бульона и гответе докато течността изври на половина. Накрая сипете маскарпонето и разбъркайте. Подправете със сол и бял пипер. Ако искате сосът да има по-силен вкус на уиски, добавете малко след като го свалите от огъня.

* Изпържете дроба в тиган с незалепващо покритие. Пържете без никаква мазнина. Гъшият дроб е съставен само от мазнини, които изтичат по време на готвенето. Внимавайте да не го преизшушите. Дробът вътре трябва да е леко розов. В края на пърженето посолете и поръсете с черен пипер.

* Сервирайте дроба със соса и гарнитура по ваш избор. Да ви е сладко!

* Сосът е много вкусен и може да го използвате за телешки, свински или пилешки дроб, ако не може да намерите гъши. Шалотите може да замените с фино нарязан по-воден кромид лук, а маскарпонето със зааквасена сметана.

Tags: Ястия с месо

  • Hits: 6866

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.