Пълнен батат със сирене

 

Кой може да предположи, че бататът не е картоф, а принадлежи към семейството на грамофончетата Convolvulaceae? Всъщност, именно бататът дава името на познатия ни обикновен картоф. Английската дума „potato“ идва от испанската дума „batata“, означаваща „сладък картоф“ (Ipmoea batatas). Нормално е да бъркаме двете култури, тъй като са доста сходни. Затова най-разпространеното му име е "Сладък картоф". Яде се подземната част, приличат си и на външен вид. За разлика от картофите, на бататите се консумира и листната част, подобно на спанака. И знаете ли, листата са невероятно красиви. Батати се сеят и като декоративни растения заради красивата листна маса. Колкото и да си приличат кората, формата и сърцевината на батата е коренно различна от тази на картофа. Пренесен от Колумб в Европа, бататът днес е популярен  и предпочитан не само заради вкуса, а и заради хранителната си стойтост. Съществуват над 400 вида батати, но може би най-разпространени са два от тях- светлият сладък картоф и тъмнокорият сладък картоф. Обикновено под кората се крие ярко оранжева вътрешност и приятен кестенов сладък вкус. Бататът е подходящ за солени ястия и десерти. Като консистенция и цвят прилича на тиква, но вкусът е различен. Аз нямам опит с приготвянето на батати, тъй като у нас се срещат сравнително отскоро. От любопитство купих няколко сладки картофа и ги приготвих съвсем семпло. Хапваше ми се нещо "креместо" и ги напълних с крем сирене и кашкавал. Получи се много вкусен резултат. Ще се радвам да опитате и вие.
 

 

Продукти за 2 порции:

2 батата
сол
2-3 с.л. зехтин
3-4 с.л. крем-сирене
2 с.л. нарязан зелен лук
2-3 с.л.настърган кашкавал
черен пипер

Приготвяне:

* Измийте много добре бататите и ги посолете. Намажете ги с малко зехтин и увийте всеки по отделно в алуминиево фолио. Изпечете ги във фурна на 200* за около 25-30 минути или докато омекнат добре. Лесно ще разберете кога са готови. Натиснете леко с пръст фолиото. Ако бататите са готови безпогрешно ще усетите мекотата им.

* Извадете ги от фурната, развийте фолиото и ги оставете да изстинат. Прехвърлете ги в тавичка и ги цепнете по средата с остър нож без да ги прерязвате до долу. Внимателно ги разтворете с пръсти. Посолете вътрешността.

* Смесете крем-сиренето със зеления лук. Ако е нужно добавете малко сол. Напълнете бататите с крема и посипете с кашкавал.

 



* Полейте ги с останалия зехтин, поръсете с черен пипер и запечете на 200* за 10-15 минути докато кашкавала се стопи и леко зачерви. Да ви е сладко!

 

Tags: Безмесни ястия

  • Hits: 50101

Коментари   

Ева
+8
Моля, да коригирате времето за печене. В момента се пекат над 1 час и все още не са омекнали!
Отговор
Ели
-1
След1 час печене на 220* са твърди като камък! Извадих ги и ги срязах на две по дължина. Продължавам печенето!
Отговор
yoli
-1
Странно какъв е този батат! Като всяко кореноплодно се сготвя бързо. Нямам представа, Ели. Печи, докато омекне, какво да ти кажа… Надявам се да ти хареса. Благодаря ти.?
Отговор

Добавете коментар