Патладжани с лук и майонеза

 

 


Втора поредна година приготвям тези великолепни патладжани. Рецептата е руска и ми я сподели моя съседка. Миналата година пробвах само с половин доза, за да видя какво ще се получи, но толкова много ми хареса вкуса и консистенцията на патладжаните, че тази година направих двойно количество. Руснаците наричат подобен вид храна „закуска“, а на мен ми идва нашенската дума мезе. Не е нито салата, нито предястие, нито основно ястие, макар че с филийка хляб спокойно може да се нахраниш. Най-хубаво е да си боцнеш малко и да мезиш. Патладжаните и лукът са пържени, а смесването им с майонеза ги прави по-тежка храна. Затова се хапва умерено, но насладата е пълна! У дома първоначално никой не позна какво яде. Наши гости също. Всички предположиха, че са гъби. Плътността на парченцата патладжан е уникална, а на вкус наистина са неузнаваеми. Може да ги приготвите като зимнина, стерилизирани в буркани. През зимата е истинско удоволствие да вкусиш малко лято. А може да направите и съвсем малко количество, колкото да го опитате. Но аз знам със сигурност, че много ще ви хареса и ще погрижите през зимата на трапезата ви да има от тази чудна руска закуска.

Продукти:

3 кг патладжани
1 кг кромид лук
400 г майонеза
5-6 скилидки счукан чесън
сол
черен пипер
100 мл олио

Приготвяне:

* Нарежете патладжаните на големи кубчета. (Снимка 1) В голяма тенджера кипнете 2-3 литра подсолена вода. Бланширайте патладжана за 2 минути и го отцедете. Полейте го със студена вода, за да прекъснете процеса на варене. След като изстине, с ръце добре изстискайте кубчетата от излишната вода. (Снимка 2) В тиган с незалепващо покритие загрейте съвсем малко количество олио. 2 с.л. са достатъчни. На части изпържете патладжана до златисто. При всяка нова партида намазнявайте тигана с олио. За разлика от руската рецепта аз използвах двойно по-малко количество мазнина. Така при готвенето патладжана по-скоро се запича, а не се пържи. Парченцата запазват целостта си и получават хубав златист цвят. Важно е съдът да е с незалепващо покритие. Аз опитах в обикновен тиган, но патладжана веднага залепна. Изпържените кубчета изсипете в купа и смесете с чесъна. (Снимка 3)

 

 

* Почистете лука и го нарежете на полумесеци. (Снимка 1) По същия начин като патладжана го изпържете (запечете) на части до златисто, като използвате малки количества олио. Посолете изпържения лук. (Снимка 2) 

 

 

* В голяма купа смесете патладжана, лука, майонезата и черния пипер.

 

 

* Разбъркайте и опитайта на вкус. Посолете, ако е нужно.

 

* Разсипете готовата смес в буркани. От това количество продукти ще получите 5-6 буркана с вместимост 350-400 мл. Затворете с капачки и стерилизирайте 20 минути. Да ви е сладко!

 

 

Tags: Салати

  • Hits: 24932

Коментари   

Олга Николаиди
+2
Здравейте, странно ми е как ще се стерилизира майонезата. Не се ли пресича или вкисва?
Отговор
yoli
+6
Цяла година стои като крем, Олга. Фантастично е! И аз се чудих миналата година, но опасенията ми се оказаха напразни.
Отговор
Силвия Келчева
+3
Здравейте, Йоли! Искам да уточня, когато ги правим за зимнина пак ги объркваме с майонезата и с нея варим бурканите, така ли? От нагряването майонезата няма ли да раздели на съставните си части и всичко да плувне в мазнина. Имахте ли такъв проблем при изваряването на зимнината
Отговор
yoli
+1
Привет, Силве. Категорично не. Всичко остава супер кремаво така, както преди стерилизация.
Отговор
Daniela Mantarova
0
Може ли да се използва домашна майонеза?
Отговор
yoli
+1
Не виждам защо не? Ни трябвало да стане също чудесно, но не съм опитвала. Затова не се ангажирам с категорично мнение.
Отговор
Снежка
+1
Благодаря за чудесната идея, ще ги направя със сигурност.Предполагам патладжаните не се белят.
Отговор
yoli
0
Благодаря, Снежи. Не, не се белят в никакъв случай. Кората ги предпазва от прекомерно омекване.
Отговор
Даниела
+1
Звучи удивително вкусно и нямам търпение да пробвам! А ако запека патладжаните на силна фурна вместо запържа и предварително ги напръскам със спрей с мазнина дали би се получило?
Отговор
yoli
+1
Дано, честно да ти кажа, не разбирам защо ти е да го правиш. Ако ще ги печеш поне използвай истинска мазнина. Очевидно търсиш "здравословното". Какво от него има в този спрей? Със сигурност нормалното олио е за предпочитане. Сега на въпроса с печенето. Във фурната ще омекнат, независимо дали са със спрей или олио. Целта е да останат цели еластични парченца и точно затова се бланшират предварително и изискват кратка обработка в тигана. Аз конкретно съм посочила, че се приготвят на тиган с много малко олио и по-скоро се запичат, а не се пържат. Само ароматът им остава като на пържено, докато във фурната няма как да се постигне. Аз не бих ги изпекла, трябва сама да си прецениш. Надявам се да опиташ и да ти хареса. Благодаря ти.
Отговор
Калина
+1
Здравейте, Йоли!
Опитах и стана превъзходно. Много се хареса. Занесох и на едно събиране - отзивът много положителен. Обмислям кога ще повторя пак, та наистина да остане и малко за зимата.
Благодаря, че споделяте хубавини! Прекрасна сте!
Отговор
yoli
+2
Много се радвам, че на всички ви хареса, Калина! Да ви е сладко!
Отговор
Iva
0
Здравей, Коли!
А на кой етап се слага чесъна?
Благодаря?
Отговор
yoli
0
Привет, Ива. Може би си пропуснала да го прочетеш. Смесва се с готовия патладжан.
Отговор
Гергана
0
Бланширането вади горчивината. Съвет - патладжаните да се сложат в голяма цедка и така да се потопят във водата, по-лесно се вадят и се контролира времето. Много обичам пържен лук, но тук вкусът му сякаш доминира. Ще опитам рецептата и без него.
Отговор

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.