Ябълкова пита с шоколад

 

От същите продукти може да оформите малки сладкиши, като ползвате форма за печене на мъфини.

Продукти:

тесто:

220 г брашно
30 г какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1 яйце
125 г пудра захар
125 г меко масло
ванилия
щипка сол

пълнеж:

4 ябълки
3 яйца
40 г пудра захар
200 мл течна сметана
100 г счукани орехи
ванилия

глазура:

100 г черен шоколад
100 мл течна сметана
20 г масло
2 с.л. бадеми на люспи

 



Приготвяне:

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете ванилията и яйцето, като продължавате да разбивате. Пресейте заедно брашното, бакпулвера и какаото. Добавете ги към маслото и омесете меко тесто.

* Разточете масленото тесто на тънък кръг с 2-3 см по-голям от формата, в която ще изпечете сладкиша. Пренесете го във форма за торта 24 см, покрита с хартия за печене така, че да се получи борд от 2-3 см. Надупчете с вилица тестото и плътно го наръсете със счуканите орехи.

* Обелете ябълките и ги нарежете на резенчета. Подредете ги ветрилообразно върху орехите. Разбийте яйцата със захарта и добавете сметаната. Изсипете сместа върху ябълките и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна за около 35-40 минути.

* Смесете продуктите за глазурата и ги загрейте заедно на слаб огън или в  MW фурна. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Залейте изстудената ябълкова пита с шоколадовата глазура. Гарнирайте с филирани бадеми. Да ви е сладко!

 

Tags: Сладкиши

  • Hits: 5648

Коментари   

Грациела
0
Чудна , чудна , чудна стана!!! БЛАГОДАРЯ от все сърце за хубавите рецепти Йоли!❤️
Отговор
yoli
0
О, толкова се радвам, Граци! Мислех, че никой никога няма да обърне внимание на този сладкиш. От сърце благодаря! Както винаги.
Отговор
Даниела
0
Сладкишът си заслужава, изглежда фин и лек, даже може да бъде повишен в тортичка. ;) Запланувала съм да го направя за гости в неделя. В понеделник ще се отбия с отзиви.
Приятелка е алергична към ядки, освен фъстъци. Ще заменя орехите. Нямам гаранция за вкуса, но ще опитам.
Йоли, благодаря за идеята.
Отговор
yoli
0
Благодаря ти, Дани. Ще се радвам, ако ти хареса сладкиша. Не слагай фъстъци по мое мнение. Не мисля, че са подходящи. Просто пропусни ядките, не е проблем. Вместо тях сложи сушени плодове и цитрусови корички.
Отговор
Даниела
0
Благодаря ти за съвета, Йоли и ще се възползвам. Имах колебания, а ти ги потвърди. За украса непременно филирани бадеми, но само наполовина. ;)
Отговор
Даниела
0
Йоли скъпа, не се върнах веднага при теб, защото аз не останах доволна от резултата. Сладкишчето го излапаха и нямаше възражения. Каня се пак да го направя. Нещо като ми се опре опитвам докато се получи. ;)
Отговор
yoli
0
Точно така трябва, Дани! Няма да се отказваш. Какво не му беше наред на сладкиша?
Благодаря ти, че го пробва.
Отговор

Добавете коментар