Брюле от гъши дроб

 

 Обичам френската кухня. Всяко ястие е перфектно балансирано и мисля, че точно в това се крият тайните на висшите френски кулинари. Всъщност, френската кухня е семпла, никога не е претрупана с вкусове и аромати. Всичко е прецизно подбрано и само с две-три съставки тези магьосници наистина правят чудеса. Неотдавна ви представих терин от патешки дроб, а днес ще ви изкуша с нещо наистина специално. Крем брюле от гъши дроб. Приготвянето на крема ми отне няколко минути, а печенето само 10. Количествата продукти в рецептата са минимални, но са достатъчни за великолепно предястие от 6 порции. Ще се радвам да опитате и вие.
 

 Продукти за 6 малки брюлета:

100 г гъши или патешки дроб
50 мл течна сметана
50 мл прясно мляко
2 жълтъка
сол и индийско орехче на вкус
захар за поръсване

Приготвяне:

* В купа смесете дроба, сметаната, млякото, жълтъците, солта и индийското орехче. Пасирайте всичко добре с пасатор. Започнете на по-ниски обороти и увеличавайте постепенно, като плавно увеличавате натиска на бутона.

* Тъй като при пасирането в сместа ще се получат въздушни мехурчета, добре е да я прецедите през цедка за да ги отстраните. Така ще избегнете появата на шупли в крема.

* Загрейте фурната на 180*. Разсипете крема в 6 малки форми за брюле. Сложете ги в тава и я напълнете с гореща вода, която трябва да стига до средата на купичките.

 

 

* Изпечете крема за 10 минути. След като се охлади го приберете в хладилника до сервиране.

* Преди да сервирате брюлето поръсете повърхността му с тънък слой захар и я карамелизирайте с горелка. Поднесете с препечени филийки. Да ви е сладко!

* Брюлето може да се получи само с гъши или патешки дроб. Не опитвайте с друг. Количеството е достатъчно за 6 малки форми, но ако имате по-големи ще получите 4 крема. Ако нямате специални формички за брюле може да ползвате порцеланови, стъклени, керамични купички, или тези, в които правите крем карамел. Предястието трябва да е в малко количество, тъй като е мазно и бързо засища. Затова в рецептата сметаната е смесена с прясно мляко, което олекотява сместа. Ако не харесвате сладко солените вкусове, може да пропуснете захарта.

 



 

Tags: Предястия

  • Hits: 5686

Добавете коментар


Бисквитките помагат на сайта да работи нормално. Моля, потвърдете използването на бисквитките.